Aggressiv gulrust presser Benchmark

En af Danmarks mest dyrkede hvedesorter, Benchmark, har været meget hårdt angrebet af gulrust i år, hvilket giver udfordringer i dyrkningen.

Efter en vækstsæson med det værste angreb af gulrust i 30 år er hvedesorten Benchmark nu klassificeret som ’ekstrem modtagelig’ over for gulrust. Det er et skridt op i den værste gruppe 4 - efter, at den i mange år har ligget i gruppe 3, ’meget modtagelig’, fortæller landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen fra Seges. De har netop, sammen med Tystofte og Aarhus Universitet, lavet en ny gruppering af sorternes sygdomsmodtagelighed, hvor de har kombineret de nye 2019 tal med tidligere års data.

Dermed har Benchmark overhalet Kalmar, som ellers også har fået meget gulrust i år, men stadig ligger i gruppe 3, ’meget modtagelig’.

»Sorter i gruppe 4 er helt ekstrem modtagelige. Der er ikke ret mange sorter, der når derop«, siger hun.

Sheriff også modtagelig

En anden stor sort i dyrkning, Sheriff, der før har haft ry som sund, har i år fået mere gulrust end tidligere. Den er nu rykket fra gruppe 2 op i gruppe 3 - og også et hak op i modtagelighed for septoria, fortæller Ghita Cordsen Nielsen. Også Drachmann og KWS Scimitar er gået fra gruppe 2 til 3 i år. Mens den nye sort KWS Zyatt er rykket hele to pladser fra gruppe 1 til 3.

»Jo længere tid sorter er i dyrkning, og jo større areal de dækker, jo større er risikoen for, at sygdomsmodtageligheden med tiden øges«, siger Ghita Cordsen Nielsen.

De fem sorter med det største fremavlsareal i 2019, og som der derfor er mest såsæd af, er Informer, Sheriff, Benchmark, Kalmar og Kvium.

Den største sort, Informer, er ikke modtagelig for gulrust - og også meget lidt modtagelig for andre sygdomme. Kvium er også kun delvis modtagelig. Men de resterende tre sorter er meget eller ekstrem modtagelig for gulrust. Det betyder, at en stor del af den såsæd, der sælges i efteråret, vil være meget modtagelig for gulrust.

»Der er større risiko ved at dyrke en sort, der er meget modtagelig for gulrust. Vi har gode midler mod gulrust, men det kræver, at man sprøjter tidligt og følger op - og det kan ikke altid lade sig gøre i ustadigt vejr. Har gulrust først bredt sig, er den sværere at stoppe. Det så vi i år, og det koster«, siger Ghita Cordsen Nielsen.

Hun fortæller, at merudbytterne for svampesprøjtning i hvede-sortsforsøgene i år har været meget høje i de gulrustmodtagelige sorter i de forsøg, hvor der var gulrust. Mens forsøg uden gulrust har meget lavere merudbytter.

Nye smitteracer

Sorter som Benchmark, Sheriff og Kalmar er modtagelige overfor allerede kendte racer af gulrust. Men årsagen til, at gulrust løb løbsk mange steder i år skyldes udvikling af to nye smitteracer i kombination med en mild vinter, fortæller Mogens Støvring Hovmøller fra Aarhus Universitet.

»Vi har fundet to nye smitteracer i 2019. Den ene race er særdeles aggressiv på Benchmark, som i 2019 falder igennem overalt - hvor den før kun faldt igennem enkelte steder. Jeg forventer, at den aggressive race også er der næste år. Så dyrker man fortsat Benchmark, skal man allerede fra marts måned holde nøje øje med gulrust. Kommer det, kan det blive voldsomt og pludselig eksplodere«.

Han tilføjer, at det pudsige er, at Benchmark-racen ikke angriber Kalmar, mens Kalmar-racen (ny i 2017), ikke angriber Benchmark. Og Sheriff angribes af begge racer.

Forædler har afløser klar

Både Benchmark og Sheriff er forædlet på Sejet. Og her erkender direktør Birger Eriksen, at Benchmark har fået meget gulrust i år.

»Det er stadig en knaldgod sort med god udbyttestabilitet, hvis man kan styre gulrust - som godt kan bekæmpes, hvis man er tidligt ude. Men det kræver rettidig omhu«, siger han og understreger, at 2019 har været det værste gulrustår i årtier. Han forstår dog ikke, hvorfor Sheriff er rykket op i gruppe 3 som meget modtagelig.

»Sheriff er i en helt anden klasse end Benchmark, som havde 43 pct. gulrustdækning i observationsparcellerne i 2019, mens Sheriff kun havde 2,8 pct. Selvfølgelig kan Sheriff få gulrust, men det er ikke løbet løbsk«, siger Birger Eriksen, som også har nye spændende og sunde sorter, der banker på, bl.a. Kvium og KWS Extase - og på længere sigt de nyere Heerup og SJM0051.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.