Ausumgaard overvejer græsproteinanlæg

Kløvergræs er nødvendigt i økologers sædskifte, men ikke en ret indbringende afgrøde. Med et græsproteinanlæg får kløvergræs pludselig ekstra værdi.

Vi overvejer at bygge et græsproteinanlæg, da det vil passe rigtig godt ind i vores bedrift, både i forhold til vores biogasanlæg og vores planteavl, der er under omlægning til økologi. Her er vi afhængige af at have en hel del kløvergræs, for at have et godt sædskifte, holde det rent for ukrudt og have næringsstoffer nok. Vi har allerede en del kløvergræs og bruger det også i biogasanlægget, men vi vil gerne have endnu mere, da det giver fordele i sædskiftet«, fortalte Kristian Lundgaard-Karlshøj fra Ausumgaard, som lagde hus til mødet om græsproteinanlæg.

Problemet er, at økologisk kløvergræs ikke er særligt indbringende i planteproduktionen i sig selv. Så det holdes på et minimum, men nok til at holde sædskiftet i gang, siger han.

»Men hvis vi kan trække den del af proteinen ud, der optages af enmavede dyr, og stadig have protein og biomasse tilbage til vores biogasanlæg, får kløvergræsset ekstra værdi, fordi vi kan bruge ressourcerne endnu bedre. Og med merværdi i kløvergræsset vil vi gerne dyrke væsentlig mere af det, så vi kan få et endnu bedre sædskifte. Derudover har græs mange andre gode effekter for jord, miljø og klima«, siger Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Også biogassen vil nyde godt af mere kløvergræs.

»Vi vil gerne dreje vores biogas over mod økologi. Men et biogasanlæg er hele tiden sultent og kræver en stor mængde økologisk indfødning. Det kan vi gøre med kløvergræs, som også virker bedre i biogasanlægget, når det er lidt forarbejdet«.

Faktaboks

  • Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard.
  • 700 hektar under omlægning til økologi.
  • Biogas, kyllingeproduktion, velfærdsgrise, larveproduktion og vindmøller.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.