Blåbærrene gør entre i Borgeby

Havebrug er i fremgang, og det afspejles på Borgeby Fältdagar.

I og uden for dyrkningstunnelerne kan man møde en række spændende leverandører og studere afgrøder og projekter, som man kan lære fra.

Dyrkningstunneler er blevet en fast del af Borgeby Fältdagar. I dem kan du møde udstillere og se et udvalg af afgrøder af høj værdi såsom bønner, asparges og søde kartofler. Ikke altid særligt almindelige markafgrøder, men de kan være interessante for dem, der gerne vil praktisere nytænkning.

Dyrkede blåbær

»Vi ønsker at gøre opmærksom på den voksende interesse for og forbrug af dyrkede blåbær. Derfor har vi dyrkning af blåbær i en af tunnelerne i år,« siger Anna Larsen, HIR Skåne.

Uden for tunnelerne findes et stort demonstrationsareal, hvor udstillingens tema Smart Jordbearbejdning går igen. Her kan du se grøntsager, der er etableret med strip-till og no-till i forskellige mellemafgrøder.

Søde kartofler

»Vi viser også et igangværende projekt, der handler om, hvordan en ny afgrøde kan blive introduceret og etableret på det svenske marked,« siger Anna Larsen og tager søde kartofler som et eksempel:

»Interessen blandt forbrugere og landmænd er enorm, og rent teoretisk fungerer det at dyrke den her på friland. Men hvordan kan vi komme videre, for at det skal lykkes?«

Mange produktionshaveplanter kan med fordel dyrkes i plantebede med plast overdækning. Nedbrydelig bioplast er forholdsvis ny. På udstillingen kan man se, hvordan det virker:

»I demonstrationsarealet vises jordbær, salat og kartofler, der er plantet med forskellig tykkelse på plasten. Vi vil følge bioplasten på sigt og lade den blive liggende efter udstilling for at se, hvor lang tid det tager for den at blive nedbrudt,« siger Anna Larsen.

Safe Salad

Et andet projekt er SLUs Safe Salad, der bliver vist uden for tunnelerne. Det handler om, hvordan man kan mindske risikoen for spredning af f.eks. Ehec ved såning, gødskning, vanding, høst og håndtering. Bl.a. studeres bakteriel vedhæftning på bladgrøntsager.

Dyrkningstunnelerne rummer ud over dyrkningsarealerne omkring 20 udstillere. HIR Skåne har seks havebrugsrådgivere på plads med en stand inde i en af dyrkningstunnelerne.

»Interessen for havebrug er stigende, og nye avlere lader sig ikke skræmme, selvom man tillader stadig færre pesticider,« siger Anna Larsen.

Virksomhederne bliver større, og udviklingen inden for teknologi går hurtigt, og de mest arbejdsintensive rutiner bliver automatiseret for at skabe lønsomhed. Tunneldyrkning er en måde at forlænge sæsonen på, - at få bedre opbevaring af produkterne er en anden.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.