Borgeby Fältdagar byder på en verdenspremiere

Det norske selskab Adigo viser for første gang sin autonome maskine Asterix på en udstilling.

Du kan se en ukrudtsrobot på Borgeby Fältdagars demonstrationsmarker. Norske Adigo har udviklet en autonom ukrudtsbekæmper med el-hybrid drift. Robotten har fået projektnavnet Asterix, og med hjælp af avanceret teknologi kan den identificere og applicere plantebeskyttelsesmidlet lige præcis der, hvor det gavner mest. Mængden af kemikalier kan derfor reduceres betydeligt.

Ny version

Den seneste version kommer til Borgeby Fältdagar. Den vil vise, hvad den kan præstere i en gulerodsmark. Næste år vil fem til ti maskiner blive solgt til norske producenter.

Borgeby Fältdagar indeholder også en demonstration af vernalisering. Seks hvedesorter, både vinterhvede og vårhvede, er sået på forskellige tidspunkter: normaltid i september, i begyndelsen af november og i normal vårbrugstid.

Vinterafgrøden har brug for vernalisering for at kunne udvikles, dvs. kulde over en tilstrækkeligt lang periode.

Det er også afgrødens sikkerhedsmekanisme til ikke at spire for tidligt og udvintre.

Vinterhårdføre

Med mildere klima bliver vernaliseringen måske ikke tilstrækkelig - hvad sker der så? Sorter med ry for at være vinterhårdføre vil måske slet ikke være det, hvis vinteren ikke giver tilstrækkelig vernalisering, og der kommer en sen frostperiode.

»Vi får mildere vintre, hvilket betyder, at vi vil have kortere vernalisering og vil kunne dyrke mellemeuropæiske sorter. Men hvis frosten vender tilbage, så går det tabt!« siger Nils Yngveson, tidligere seniorrådgiver hos HIR Skåne og planlægger af vernaliseringsdemonstrationen. »Overvintringen bliver mere usikker. Vi ønsker at vise, at vi har andre vintre nu, der kræver andre sorter.«

Mindre behov

Sorter fra Sydeuropa har mindre behov for vernalisering end de nordiske. Men vil en vinterhvede sået i foråret danne aks? Sandsynligvis ikke, men derimod kan vårhvede sået sent på året overleve og give høst. Tjek demonstrationsmarkerne og se, hvordan det gik i år.

Du kan selvfølgelig blive guidet igennem demonstrationsmarkerne af HIR Skånes rådgivere. Fremvisningerne starter hver halve time.

Nogle af de udstillende virksomheder har desuden deres egne demonstrationsmarker på udstillingen. Og gå ikke glip af Gropen og dyrkningstunnelerne.

Faktaboks

  • Du kan selvfølgelig blive guidet igennem demonstrationsmarkerne af HIR Skånes rådgivere. Fremvisningerne starter hver halve time.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.