Crimpet kernemajs øger selvforsyningen

Søren og Niels Jørgen Madsen har valgt at lade 15 ud af deres 40 hektar majs stå tilbage på marken, så det om 2-3 uger kan høstes som kernemajs og crimpes.

Rigtig gode majsudbytter har flere steder givet mælkeproducenterne et luksusproblem: De har mere majs, end der er plads til i siloerne.

Derfor er der flere steder sat en høj stub i majsen. Men der er også mange mælkeproducenter, der har skullet tage stilling til, om de vil høste det majs, der står tilbage på markerne som kolbemajs eller som kernemajs.

Det gælder også hos I/S Sommersgård ved Bork. I foråret såede de 40 hektar majs til deres 105 sortbrogede malkekøer. Men da både græsset og majsen har givet rigtig godt i år, har de besluttet, at høste 15 hektar kernemajs og crimpe det.

For dyrt at tørre kernemajs

»Vi har cirka 300 hektar i alt, og vil derfor godt kunne lude korn og fodre med det i foderrationen. Men med rigelig majs har vi besluttet, at vi i stedet vil crimpe kernemajs og lade det afløse indkøbt foder,« siger Søren Madsen, som sammen med sin bror Jens Jørgen driver I/S Sommersgård.

Han tilføjer, at de som alternativ kunne have valgt at høste kernemajs, tørre det ned, og sælge det. Det mener han dog bliver alt for dyrt sammenlignet med at sælge korn, da majsen skal tørres ned fra et vandindhold på cirka 40 procent.

Derfor har valget stået mellem at høste den overskydende majs som kolbemajs eller som kernemajs som crimpes.

Baller eller pølser

»Hvis man laver kolbemajs og ensilerer det i en stak, skal man være sikker på, at man kommer hurtigt frem i stakken, så det ikke tager varme, når man bruger det. Det kan vi godt være lidt nervøse for kan blive et problem, når vi skal fodre majsen op til vores 105 køer,« siger Søren Madsen.

Derfor har han besluttet i stedet at fodre med crimpet kernemajs.

»Vi har ikke besluttet, om vi vil crimpe majsen i en lang plastik-pølse, eller om vi vil crimpe det i wrap-baller. Fordelen ved at crimpe det i wrap-baller er, at vi kan fodre en balle op på to dage. Dermed bliver risikoen for varmetab meget begrænset,« siger Søren Madsen.

Han tilføjer dog, at crimpet majs i wrap-baller er cirka 20-30 øre dyrere pr. foderenhed, sammenlignet med at crimpe majsen og fylde det i en plastik-pølse. Derfor vælger han formentligt, at få kernemajsen crimpet i en plastik-pølse.

Faktaboks

6 Anbefalinger ved høst af kernemajs

  1. Kernemajs høstes, når den sorte plet er synlig ved kernernes tilhæftningssted.
  2. Tidspunkt: Normalt 3-4 uger senere end majs til helsæd.
  3. Vandindhold: Indlejringen af stivelse i kernerne stopper, når vandindholdet kommer under 40 procent.
  4. Udbytte: Udbyttet falder, når middeldøgntemperaturen kommer under 10 grader.
  5. Sort: Udvælg marker med sorter, der har en god standfasthed, så de tåler eventuel blæst i oktober.
  6. Opbevaring: Kernemajs kan opbevares iltfrit, konserveret med syre eller nedtørret.

Kilde: Landbrugsinfo.dk

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.