Danske Kartofler undersøger mulighed for kompensation

»L&F undersøger, om nogle kan få erstatning for tab pga. corona, men det ser svært ud«, sagde formanden bl.a. på Danske Kartoflers generalforsamling.

Hen over sommeren har vi flere gange vurderet tabet for danske kartoffelavlere som følge af corona-situationen«, sagde Carl Heiselberg, formand for Danske Kartofler, i sin beretning på generalforsamlingen, som blev holdt online pga. corona i torsdags.

EU åbnede i 2020 for, at lande selv kunne give støtte, også til kartoffelsektoren. Siden har NL givet 50 mio. euro og Frankrig og Belgien 10 mio. euro til kartoffelområdet.

»Vi i Danske Kartofler har vurderet, at det var svært at komme igennem med en støtteordning til kartoflerne, da der er en betydelig forsinkelse i markedet«, sagde han.

Her omkring årsskiftet viser det sig nu, at specielt procesindustri og eksporten af læggekartofler er hårdt ramt af corona. Samtidig vil Folketinget igen kigge på regelsættet, bl.a. hvor mange procent omsætningstab det enkelte CVR nr. har haft pga. corona.

»Vi har lige nu L&F til at regne på, om nogle avlere og industrier kan få kompensation. Det ser umiddelbart svært ud, men vi undersøger det«, sagde han.

Reglone er på lånt tid

Carl Heiselberg kom også ind på forbuddet for Reglone.

»Vi ved godt, det er på lånt tid med Reglone til nedvisning. Men vi har ikke de samme midler som vores nabolande pga. vores strikse grundvandsbeskyttelse. Man kan godt blive lidt opgivende, når følelser er ved at vinde over fakta, f.eks. når vi søger dispensation til midler, vi ikke kan undvære i en professionel bæredygtig kartoffeldyrkning, fordi der endnu ikke er alternativer«.

»Vi fandt en løsning med dispensation til Reglone i 2020, og jeg vil rose Miljøstyrelsen for deres håndtering i medierne. Der kom et fuldstændig u- dokumenteret angreb fra Danmarks Naturfredningsforening om forurening af grundvand med Reglone, som blev pure tilbagevist af Miljøstyrelsen«.

Han pointerer, at svaret på kartoffelbranchens fremtid er sikker brug. »Kan vi ikke vise det, tror jeg, det bliver svært«.

Nye medlemmer

Carl Heiselberg fortalte også, at alle de betydende kartoffelhandlere og -pakkerier i Danmark nu er blevet medlem af Danske Kartofler. Derfor etableres der nu et nyt udvalg for afsætning under bestyrelsen, da der konstant bliver nye krav til f.eks. sporbarhed, regler m.m.

»Seges har indvilget i at søge en ekstra fuldtids landskonsulent for kartofler, så der fremover er to, da vi har haft for lidt mandskab«.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.