Et besøg i Gropen er et must

I Gropen kan de besøgende se, hvordan planterne reagerer under jordoverfladen.

I Gropen er temaet altid frugtbarhed, rødder og jordstruktur,« siger Jens Blomquist, en af tre guider, der befinder sig to meter nede.

Dette års hovedtema på udstillingen er smart jordbearbejdning. Det afspejles i Gropen med arealer for raps og sukkerroer. Vinterraps er etableret dels ved pløjning, dels uden foregående pløjning - i en tidligere græsgang:

»At etablere noget efter korn er ikke den samme udfordring, men her efter græs... Det er en vanskelig opgave at foretage sig noget uden brug af vendende bearbejdning,« siger Jens Blomquist.

Kom og se

Han har dokumenteret fremgangsmåden, og resultatet kan besøgerne selv se.

Sukkerroerne blev også sået efter græs. En række med dybdebearbejdning, hvor frøet blev placeret nøjagtigt der, hvor løsningen var foretaget, og en konventionel række.

Jens Blomquist taler også om kulstof i jorden og om frugtbarhed.

Der er blevet eksperimenteret med mellemafgrøder og gødning, der er flyttet afgrøderester fra en parcel til en anden, og der er talt regnorme på hver parcel.

Jens Blomquist har været med i alle de 14 år, hvor Gropen har været en del af messen. »Det er hårdt arbejde, men sjovt! Interessen for jordforhold er fantastisk!« siger han.

Samarbejde

Gropen er et samarbejde mellem HIR Skåne, Yara, Greppa Näringen, Nordkalk, Odling i Balans og Svensk Raps. Besøgende i Gropen bliver, foruden af Jens Blomquist, Agraria Ord & Jord, guidet af Gunilla Frostgård, Yara, og Hans Nilsson, Greppa Näringen.

Faktaboks

  • Fremvisningerne finder sted hver halve time med start kl. 09.30 begge dage. Om onsdagen er den sidste fremvisning kl. 17.30, torsdag kl. 16.30.
  • Guidede ture på engelsk finder sted hver dag kl. 11.00 og 15.00.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.