Flerårige afgrøder er ofte mere robuste mod tørke

Radimax-anlægget på Højbakkegaard holdt Rodens dag i onsdags. Her satte de fokus på flerårige afgrøder og deres potentiale til at sætte dybe rødder og hente vand og næringsstoffer dybt nedefra.

Der findes plantearter, der kan lave dybere rodvækst end de fleste dyrkede afgrøder kan i dag. Hvis vi vælger de rigtige arter, kan vi få rødder dybt ned i jorden, hvor der ofte er vand, også når der er tørke i overjorden. Men er de dybe rødder i 4-5 meters dybde i stand til at udnytte vand og næringsstoffer fra de dybe jordlag? Ja, det har vi vist - nogle dog bedre end andre«.

Det fortalte Kristian Thorup Kristensen fra Københavns Universitet på Rodens dag i onsdags. Han forsker i rødder og tørke på Radimax-anlægget ved Taastrup og fortalte om arbejdet med at finde afgrøder, der er robuste ift. tørke.

»Flerårige afgrøder har en bedre rodvækst end enårige, og rødderne er fuldt udviklet, når forårets vækst går i gang. De har også dybere rødder, for det tager tid at udvikle dybe rødder. Flerårige afgrøder har også en bedre udnyttelse af ressourcerne, både vand og næringsstoffer - og et større input af organisk materiale til jorden. De er på mange måder attraktive. Spørgsmålet er, hvad vi skal bruge dem til«, siger han.

»De oplagte muligheder er biomasse, høst af frø/kerner eller bioraffinering som med græsprotein. Sidstnævnte har vist os vejen, men det kræver masser af udvikling, forædling og udvikling af nye markeder«.

Fotos: Merete Hattesen og Københavns Universitet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.