Flere landmænd vælger ploven fra

Mere end 350.000 hektar blev i 2018 dyrket uden plov. Det er en stigning på 25 pct. i forhold til 2016.

Pløjefri dyrkning har for alvor vundet indpas hos danske landmænd.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2018 var 356.280 hektar der blev dyrket uden plov. Det svarer til, at danske landmænd undlader at pløje forud for etablering af afgrøderne på 16 procent af arealet i Danmark. Tallene fra Danmarks Statistik viser samtidig, at flere landmænd sår afgrøderne direkte efter principperne i Conservation Agriculture. I perioden fra 2016 til 2018 steg dette areal med 6.555 hektar, svarende til en stigning på 21 pct.

Det er langt fra usandsynligt, at det pløjefri areal er steget yderligere i 2019. De skyldes bl.a. de helt exceptionelt gode forhold ved etableringen vintersæden i efteråret 2018.

Fokus på sund jord

Tidligere var det især ønsket om at spare tid, dieselolie og penge, der fik nogle landmænd til at kaste sig over pløjefri dyrkning. Det har ifølge Annette Vestergaard, landskonsulent hos Seges, ændret sig.

»I de seneste år har der været meget stor fokus på at forbedre jordens dyrkningsegenskaber. Det gælder også hos de landmænd, som dyrker jorden pløjefrit«, siger Annette Vestergaard.

Hun tilføjer, at pløjefri dyrkning kan være et godt værn mod sandflugt og erosion. Derudover kan pløjefri dyrkning bidrage til en bedre vandhusholdning i jorden, ligesom forsøg har vist, at der er flere regnorme og andre jordboende organismer på ikke-pløjet jord.

Faktaboks

Pløjefri dyrkning

  • I 2018 blev 356.280 hektar dyrket uden plov i Danmark.
  • I samme periode steg arealet dyrket efter principperne i Concervation Agriculture med 21 pct.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.