Frøformand ved jubilæum: Bliv gode venner med NGO’erne

Først når der er alternativer til pesticiderne, kan de udfases, mener frø-formand.

Hvis ikke kemiindustrien kommer med nye aktivstoffer, vil naturen være resistent mod næsten alle pesticider om 20 år. Derfor er der brug for at udvikle alternativer til pesticiderne. Det mener Thor Kofoed, formand for Landbrug & Fødevarers Frøsektion, som tog emnet op på Frøsektionens 100-års jubilæumskonference i weekenden.

Samtidig opfordrede han til, at man går i dialog med de NGO’er, som normalt kritiserer landbruget og vil af med pesticiderne hurtigst muligt. Med dialog kan man nemlig få nogle bedre løsninger, end hvis man stiller fronterne meget skarpt op.

»Vi kan godt snakke med NGOerne om en mere eller mindre ambisiøs udfasning af pesticiderne. Men der skal være nogle forudsætninger på plads, hvis det skal lykkedes rigtig hurtig, og det tror jeg også godt, de forstår, hvis de kan mærke viljen til samarbejde«, siger han.

Teknologi og forædling

Ifølge Thor G. Kofoed, kan ukrudtsproblemer nok på sigt løses med robotter, radrensere og andet mekanisk udstyr. Svampesygdomme kan måske løses med planteforædling.

»Det samme ønsker NGO’erne, men metoderne skal færdigudvikles, før vi kan undvære pesticiderne. Derfor er det en langsigtet strategi. Men vi står bedre ved at snakke med NGO’erne, så debatten bliver mere fælles i stedet for, at vi står i to lejre som i dag«, siger han.

Hvis der er dialog, og man arbejder frem mod alternativer, forventer Thor G. Kofoed, at NGO’erne forstår at man må bruge pesticider en tid endnu. I nogle tilfælde mener han at NGO’erne er mere imod, at pesticider kommmer fra store multinationale selskaber, end imod at landmænd løser problemer i marken.

»Jo mere vi snakker med NGOerne, jo mindre uoverensstemmelser er der, og jo flere spørgsmål kan vi finde en løsning på«, siger han.

Bekymrende udvikling

Thor G. Kofoed er også bekymret over den udvikling, han ser i verden. I Europa er der stadig en diversitet i forhold til at vælge sorter, der ikke er beskyttet. Men i store dele af verden er det fem multinationale selskaber, der sidder på det meste af frøproduktionen, ofte kombineret med et behov for kemikalier, mener han.

»Hvis man åbner for at patentere sorter, kan situationen også blive sådan herhjemme«, advarer han.

I stedet for at forbyde pesticider her og nu ville det være fornuftig, hvis alle brugte danske doser.

»Det ville sænke pesticidpåvirkningen enormt, og måske have lige så stor positiv effekt som forbud og reduktion i antallet af midler, siger han.

Faktaboks

  • De samvirkende danske Frøavlerforeninger - nu Frøsektionen i L&F fyldte 100 år 5. januar.
  • Frøsektionen holdt faglig frøkonference med 180 deltagere.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.