Graduering giver faglig tilfredshed

Teknologien virker. Rasmus Eriksen graduerer udsæd, gødning og planteværn - og nu også dybden i forbindelse med jordbearbejdning.

Jeg sparer ikke nødvendigvis udsæd, gødning, kemi og dieselolie, men jeg optimerer dyrkningen, og jeg har fået en større faglig tilfredshed«.

Det fortalte Rasmus Eriksen på kongressen ’Digitale teknologier til fremtidens planteproduktion’. Han er én af de to landmænd, som er demonstrationsværter i Future Cropping, og han har med succes implementeret nye teknologier på sit planteavlsbrug med 450 hektar i det kuperede terræn ved Kalundborg.

Kan graduere alt

»Min kæphest har været graduering af udsædsmængden. Udgangspunktet skal være i orden. Jeg graduerer udsædsmængden, så der sås 20 pct. mindre i lavningerne og op til 45 pct. mere på de lerede bakketoppe«, fortalte Rasmus Eriksen.

På samme måde har han gradueret gødning og planteværnsmidler med henholdsvis 45 og 30 pct. Det sker bl.a. ud fra afgrødemasse og udbyttekort fra tidligere år.

»Det fungerer og giver en større faglig tilfredshed. Både fordi jeg ikke bruger så mange penge på gødning og kemi i de områder, hvor afgrøden ikke kvitterer for det, og fordi det er en gevinst for miljøet«, sagde Rasmus Eriksen.

Han tilføjede, at graduering af gødning har kunnet lade sig gøre i mange år, hvorimod graduering af planteværnsmidler er forholdsvis nyt. I Landsforsøgene 2019 blev der således opnået et merudbytte på 2,5 hkg pr. hektar ved at graduere tildelingen af svampemidler med +/- 25 pct.

Værdifulde data

»Jeg forpagter en del jord, som jeg ikke ved ret meget om. Derfor er det en stor hjælp, at der findes mark- og gødningsplaner for arealerne mange år tilbage i tiden«, sagde Rasmus Eriksen.

Han tilføjede, at det i gamle dage var almindeligt, at en landmand drev jorden gennem et helt liv. Dermed vidste han alt om den enkelte mark. Sådan er det ikke længere, da jorden ofte skifter hænder.

Derfor har det stor værdi, når data med sædskifte, dyrkningshistorie, dræn og andre væsentlige oplysninger for arealet er gemt digitalt.

»Data er værdifulde. Målet er, at fru Jensen skal kunne se, hvordan melet er produceret, når hun står nede hos købmanden«, sagde Rasmus Eriksen.

Med et smil i øjet nævnte han, at det jo også er lidt fedt at være til en fest, hvor man kan slå emnet over på, at man driver et præcisionslandbrug. Så føler man sig lidt som en helt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.