Hold ekstra øje med skadedyr i roerne i år

Manglen på Gaucho-bejdsede rodefrø bør ikke udløse rutinesprøjtninger i sukkerroerne.

Den sene godkendelse af bejdsemidlet Gaucho har fået meget kritik. På trods af den sene godkendelse vurderer Nordic Sugar, at mellem en tredjedel og halvdelen af roerne er bejdset med Gaucho.

Det lægger en dæmper på populationstrykket af skadedyr omkring roernes fremspiring. Samtidig har forsøg hos Nordic Beet Research vist, at bejdsning med Force også yder roerne god beskyttelse mod skadedyr under fremspiringen.

Opfordringen til sukkerroedyrkerne er derfor at undlade rutinesprøjtninger mod skadedyr ved ukrudtsbekæmpelsen. Bekæmpelse med et bredspektret skadedyrsmiddel vil nemlig bekæmpe nyttedyrene i roemarkerne.

Følg varslingen

Nordic Beet Research og Nordic Sugar følger igen i år forekomsten af skadedyr i de områder, hvor der dyrkes sukkerroer. Forekomsten af skadedyrene kan følges på en app.

Under fremspiringen er det især trips, runkelroer og ferskenbladlus, der følges.

På marker, hvor roefrøene er bejdset med Force, forventes beskyttelsen af roefrøene at klinge af efter roernes fremspiring, mens Gaucho-bejdsede frø er beskyttet op til seks uger efter fremspiring.

Foreløbig er der derfor god grund til at følge forekomsten af skadedyr i roemarkerne. Sukkerroerne blev i år sået i løbet af 2-3 uger i gode såbed, hvor frøene blev placeret på fugtig jord. Roerne forventes derfor mange steder at spire frem lige efter påske.

Faktaboks

Skadedyr i roer

  • Gaucho har effekt mod skadedyr i op til seks uger efter roernes fremspiring.
  • Effekten af Force klinger af efter roernes fremspiring.
  • Sprøjt kun mod skadedyr, hvor der er konstateret behov

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.