Hver fjerde landmand har ulovlige midler i sit kemirum

Landbrugsstyrelsens kontrol viser, at danske landmænd på en række områder ikke har tilstrækkeligt styr på de planteværnsmidler, der bruges på markerne.

Ved 738 kontrolbesøg i 2018-19 konstaterede Landbrugsstyrelsen, at der var ulovlige danske planteværnsmidler på 24 pct. af de kontrollerede ejendomme.

På 11,2 pct. af ejendommene var der ikke styr på vaske- og fyldepladser.

På knap hver tiende ejendom var der ingen eller mangelfuldt udfyldt sprøjtejournal.

Kontrollen viste også, at der blev fundet ulovlige udenlandske midler på 2,8 pct. at kontrolbesøgene.

Resultatet af kontrollen sender ifølge Jens Erik Jensen, landskonsulent hos Seges, et uheldigt signal til omverdenen.

For selv om en mulig årsag til stigningen i overtrædelserne kan være, at Landbrugsstyrelsens kontrollører er blevet dygtigere, så tegner der sig et billede af, at der ikke sker de store forbedringer ude hos landmændene.

Det bør der ifølge landskonsulenten rettes op på. For ud over at sende et uheldigt signal til omverdenen, er de mange overskridelser også en bekostelig affære for den enkelte landmand.

Dyr straf

»Bøderne for opbevaring af et ulovligt dansk middel er 5.000-10.000 kroner. Hvis midlet indeholder aktivstoffer, som er forbudte i EU, er minimums-bødestørrelsen 15.000-20.000 kroner. Bøden stiger desuden med stigende mængder ulovlig kemi«, fortæller Jens Erik Jensen.

Han opfordrer derfor til, at der indarbejdes faste rutiner, så kemirummet tjekkes mindst to gange årligt.

Det er ikke så besværligt. Der findes nemlig en række elektroniske hjælpeværktøjer, ligesom man altid kan bede sin planteavlskonsulent om hjælp.

Kræver opstramning

Kigger man på tallene for Landbrugsstyrelsens seneste fem års kontrol, tegner der sig et billede af, at uregelmæssighederne er steget.

Værst er det gået ved kontrollen af sprøjtejournaler.

Gennem en årrække har kontrollen vist, at fem pct. af sprøjtejournalerne ikke levede op til kravene. Sidste år var tallet steget til 10 pct.

Situationen bliver ikke just bedre af, at Landbrugsstyrelsen til denne sæson har varslet hårdere kontrol af sprøjtejournalerne.

Derudover ændres kravene, så man skal kunne fremvise en opdateret sprøjtejournal med det samme, hvis Landbrugsstyrelsen kommer på uanmeldt kontrol.

Det er en stramning i forhold til tidligere, hvor man havde mulighed for at eftersende sprøjtejournalen inden for tre dage efter kontrol.

Faktaboks

5 anbefalinger om planteværnsmidler:

  1. Lovligt lager: Gennemgå kemilageret mindst to gange årligt. F.eks. om vinteren og efter endt sprøjtesæson.
  2. Lovlig kemi: Brug KemiTjek eller andre hjælpeværktøjer. Det kan for få hundrede kroner spare dig for store bøder. 
  3. Orden: Bortskaf ulovlig kemi med det samme. Lav et overskueligt system, så midlerne opstilles i forhold til, hvilken afgrøde de skal bruges i. 
  4. Sprøjtejournal: Som noget nyt skal man i 2020 kunne fremvise en opdateret sprøjtejournal med det samme, hvis Landbrugsstyrelsen kommer på kontrol.
  5. Vaske- og fyldepladser: Skal værei orden. Lav alternativt aftale med nabo, der har styr på sin vaske- og fyldeplads - eller vask og fyld sprøjten i marken.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.