Jo længere tid med CA, jo mere kemi kan man spare

FRDK er ikke enig med en ny rapport, der hævder, at Conservation Agriculture øger pesticidbelastningen.

»I undersøgelsen har vi ikke fundet, at CA-landmænd har et stigende pesticidforbrug efter omlægning til Conservation Agriculture (CA). Tværtimod fandt vi en faldende tendens. CA-landmændene gav også udtryk for, at jo længere tid de havde praktiseret CA, jo mere kunne de spare på deres pesticidforbrug. Selvfølgelig med variation fra år til år, da behovet jo afhænger meget af årets klima«, fortæller Søren Søndergaard, der er mangeårig planteavlskonsulent i Vestjysk Landboforening, hvorfra han gik på pension i 2019. I 2020 har han været projektansat af FRDK til at kontakte de 29 CA-landmænd.

»Mange CA-landmænd sagde, at jo mindre man sprøjter det ene år, jo mindre er behovet året efter, fordi man skåner nyttedyr og gavnlige svampe. Nogle oplevede også, at alvorlige græsukrudtsproblemer var blevet mindre, fordi man ikke roder i jorden. Det samme er set i England. I CA kommer man dog p.t. ikke uden-om en årlig glyphosat-sprøjtning før såning«, siger Søren Søndergaard.

Ny rapport har fejl

CA-landmænds praktiske erfaringer stemmer ikke overens med en ny rapport fra Aarhus Universitet om Conservation Agriculture. Her vurderer forskerne, at CA-dyrkning giver en øget pesticidbelastning. Det er FRDK dog ikke enig i - tværtimod.

»At forbruget af pesticider ved CA-dyrkning er større end i konventionel planteavl, er direkte i modstrid med, hvad vores CA-medlemmer fortæller, efter de har taget skridtet videre fra pløjefri dyrkning til CA med no-till«, siger Hans Henrik Pedersen fra FRDK, og tilføjer:

»Forskerne har haft adgang til data fra de 29 landmænd. Alligevel har de i rapporten kun regnet på forbrug af ukrudtsmidler og ladet det repræsentere alle pesticider. Men man kan jo ikke bare overse insekt- og svampemidler, når de trækker i den anden retning«.

Han mener dog ikke, at pesticidbelastningen af miljøet kun skal vurderes på forbruget af pesticider.

»Risikoen for, at pesticider ender i miljøet, er mindre ved CA-dyrkning, fordi vand- og vinderosion er mindre, og jorden har en større infiltrations- evne og vandholdningskapacitet«.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.