Majshøsten er for alvor skudt i gang

Stor spredning på majsens modenhed og kvalitet præger opstarten på årets høst af majs.

En stor andel af landets landmænd med majs til ensilering er nu kørt i majsmarkerne, for at hente majsen hjem.

På Sjælland tager høsten især fart, hvor lidt over halvdelen af majsarealet er høstet. I det vestlige og nordlige Jylland er høsten dog mindre fremskreden, hvor det drejer sig om tre til fem pct. høstet.

Tørstofprocenten driller

Ugens solrige dage har haft en positiv indvirkning på tørstofprocenten, der helst skal ligge mellem 30-34 pct. Den rette tørstofværdi er vigtig, da det er afgørende for ensilagekvaliteten samt foderoptagelsen.

Gitte Rasmussen fra VKST beretter, at nogle af de foreløbige frisk-analyser fra tidligere på ugen viser for lave tørstofprocenter. Bent Skallebæk fra Sagro i Vestjylland beretter også om lave tørstofprocenter helt ned til 20-25 pct. i frostskadede marker.

Tidlig nattefrost

Flere jyske og sjællandske områder blev ramt af nattefrost i slutningen af sidste uge. Det kan få konsekvenser for udbyttet.

Hans Kristian Skovrup fra Sønderjysk Landboforening fortæller, at det gælder om at få snittet en frostramt majsmark hurtigst muligt, hvis det har givet nedvisning af samtlige blade.

På Sjælland har nattefrost også udfordret vurderingen af det rette høsttidspunkt, og flere marker er høstet for tidligt, for at redde udbyttet mest muligt. Gitte Rasmussen fra VKST vurderer dog alligevel, at udbyttetabet i disse marker kan være omkring 500 foderenheder pr. hektar.

Faktaboks

Høstoverblik:

 

  • Det samlede udbytte på landsplan forventes at ramme et normalt niveau. På Bornholm er optimismen dog mindre, da det vurderes, at majsen giver lidt under normalen. 
  • Høsten er længst på Sjælland, mens det kniber med modenheden i det vestlige og nordlige Jylland. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.