Rug, havre og hvidkløver godt i gang

På trods af det udfordrende vejr er høsten af rug, havre og hvidkløver nu startet op.

Ole Stingsted var en af de første i landet, der tog hul på årets høst af rug. Det skete ved Aarup på Vestfyn tirsdag eftermiddag i sidste uge.

De 10 hektar blev høstet med 16-18 procent vand og udbyttet var på 6,6-6,7 ton pr. hektar. Cirka 35 procent af marken var gået i lejesæd.

»Noget af det lagde sig ned meget tidligt. Dét taget i betragtning er det meget godt,« siger Ole Stingsted.

»Det er på det ringeste jord. Jeg regner med, at når jeg kommer over på noget af den bedre jord, kan det give noget mere. Jeg har en forventning om otte ton,« uddyber han.

Kvaliteten ser fin ud:

»Det ser udmærket ud, bortset fra at kernerne er lidt små. Men det skyldes lejesæd,« siger han.

Der blev høstet med en 24 fods Deutz Fahr, og i forhold til, at lejesæd kan være meget besværlig at høste, gik det bedre end forventet, forklarer Ole Stingsted. Der er således ikke kommet skidt med i kornet.

Han vurderer, at afgrøden har fået for meget gødning.

»Det er til brød, så det må ikke stråforkortes, for ellers kunne vi sagtens have det holdt stående,« siger Ole Stingsted.

Havren overrasker positivt

Michael Lanng Pedersen fra Fyn gik i gang med havren onsdag i sidste uge.

»Den overrasker positivt. Den fylder meget,« beretter Michael Lanng Pedersen, der høstede med en vandprocent på 14 og anslået 60 hektokg pr. hektar.

»Det var den første mark, jeg såede i foråret - den 23. marts – så den kom rigtig godt fra start og har stået rimeligt i vækstsæsonen. Vi har haft to perioder, hvor det blev for tørt, og hvor der brændte lidt af, men den er kommet godt med til sidst,« siger han.

 

Første hvidkløver i hus

På bedriften Svensholm ved Slagelse blev der mandag og tirsdag i sidste uge høstet syv hektar hvidkløver af sorten Liflex.

Afgrøden blev skårlagt fredag i solskin med bedriftens egen BCS-klipper.

»Hvidkløveren var faldet sammen og lå ned på jorden, så der har nok været mere dryssespild end normalt,« vurderer Henning Hansen, ejer af Svensholm.

Han fortæller, at der lørdag og søndag faldt 38 mm over bedriftens marker, hvilket har kostet yderligere spild.

Og med yderligere nedbør i sigte besluttede han sig for at løfte skåret mandag formiddag, og selvom skåret ikke kunne nå at tørre, blev der tærsket fra mandag eftermiddag kl. 16.

Vandindholdet var ret højt med 28 procent, men der var ikke så meget at gøre, for frøene skulle hentes i hus, fastslår Henning Hansen.

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.