Skal rapsen sås om?
15 planter pr. kvm, der er ensartet fordelt og gror godt til, er ofte nok til OK udbytte.

Omsåning af vinterraps kan blive aktuel i marker, hvor planterne er skadet og bestanden uens fordelt. Er skaderne sket som følge af vandlidende jord, ses først rådne siderødder, hvorefter hovedroden rådner op. Ved skader i begrænsede pletter er omsåning normalt ikke aktuel.

Spørgsmålet er, hvilket økonomisk resultat en skadet raps kan give, og hvilken bundlinie en alternativ afgrøde giver?

Landsforsøgene viser, at 15 levedygtige planter pr. kvm er nok til at sikre et pænt udbytte, hvis de er ensartet fordelt over marken og har god vitalitet. Dvs. at planterne ved vækststart skal være friske i hjerteskuddet, sprøde i roden og begynde at sætte nye hvide rødder. Der kan ikke forventes fuldt udbytte, hvis planterne er små og svage.

Ved kraftige angreb af kålbrok på hovedroden er planterne tit gået ud om foråret. Sidder angreb på siderødderne, og der også er mange uangrebne rødder, udvikler rapsen sig oftest bedre end forventet. Har man 20 veletablerede planter pr. kvm, der kun har angreb på siderødder, og udsigt til normale/gode vækstbetingelser, anbefales omsåning ikke.

Kilde: Seges.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.