Succes: Minimal afdrift af ukrudtsmiddel
Danske landmænd bliver brugt som forbilleder i udlandet for at undgå afdrift og fordampning af prosulfocarb.

Danske landmænd har gennem en årrække gjort en stor indsats for at undgå fordampning og afdrift, når de bekæmper ukrudt i den nysåede vintersæd i efteråret.

Det har ført til, at der sidste år ikke blev fundet nogle tilfælde af restkoncentrationer af prosulfocarb og pendimethalin i de stikprøver, der blev udtaget i frugt og grønt.

Det er positivt for både landmænd, frugt- og grøntsagsavlerne samt forbrugerne.

Flot indsats

»Når der ikke er fundet restkoncentrationer af prosulfocarb og pendimethalin i dansk produceret frugt og grønt, er det, fordi landmændene har været dygtige til at følge en række anvisninger ved bekæmpelse af ukrudt i efteråret«, siger Jens Erik Jensen, landskonsulent hos Seges.

Han tilføjer, at det bl.a. gælder:

Sprøjtning med specielle dyser.

Sprøjtning under vindstille forhold.

Sprøjtning ved lave temperaturer.

Sprøjtning, når vindretningen er bort fra arealer med frugt og grøntsager.

Jens Erik Jensen tilføjer samtidig, at der som noget nyt er ændret på anbefalingen for, hvornår på dagen man bør sprøjte.

»Tidligere anbefalede vi, at ukrudt i vintersæden kunne bekæmpes tidligt om morgenen eller sent om aftenen. Nu anbefaler vi, at der kun sprøjtes om aftenen efter solnedgang eller om natten«.

Forbillede i udlandet

Indsatsen for at undgå afdrift og fordampning af prosulfocarb og pendimethalin er gennem en årrække koordineret i et tæt samarbejde mellem Seges og lokale planteavlskonsulenter samt Syngenta, som producerer ukrudtsmidlerne.

»Det har været en stor succes. Derfor oplever vi nu, at lande som Sverige, Frankrig og Holland kigger mod Danmark for at sikre, at budskaberne når effektivt ud til landmændene«, siger Carina Skovmøller fra Syngenta.

Hun tilføjer, at der på trods af successen i Danmark fortsat arbejdes målrettet på nye tiltag, som kan mindske risikoen for, at der sker afdrift eller fordampning af aktivstofferne.

Det sker bl.a. ved at udvikle digitale løsninger, hvor landmænd bliver gjort opmærksom på, om de har marker, som ligger tæt på arealer med frugt og grønt.

Faktaboks

Undgå afdrift:

  • Prosulfocarb findes i Boxer, Adimax, Roxy EC og Fidox EC.
  • Pendimethalin findes i Stomp CS.
  • Aktivstofferne er gode resistens-brydere ved bekæmpelse af græsukrudt i vintersæd.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.