Sunde afgrøder - men tørke truer

Generelt står afgrøderne rigtig godt, og i vinterhvede er der et usædvanlig lavt smittetryk af septoria. Men tørken kan koste udbytte.

Afgrøderne står generelt rigtig godt, men vand vil gøre gavn i alle afgrøder. Frøgræsset står og støver nu, og hveden blomstrer. Derfor er det vigtigt, at vi får vand, så der kan sikres en god kernefyldning,« siger Lars Skovgaard Larsen, planteavlskonsulent hos Gefion.

Han tilføjer, at tørken især er et problem på det sydlige og vestlige Sjælland samt på Lolland og på Bornholm. Det har blandt andet betydet, at nogle af sideskuddene i vårbyg er stået af, og at det senere kan give problemer med grønskud i vårbyggen.

Tørken har dog ifølge Lars Skovgaard Larsen endnu ikke ført til, at goldfodsyge er et stort problem i hveden.

»I vinterhvede har der været et meget lavt smittettryk af septoria. Derfor har gulrust, brunrust og hvedebladplet mange steder været styrende for timingen ved svampesprøjtningerne.

De fleste landmænd i vores område har sprøjtet hveden tre gange, som de plejer. Men de har kunnet køre med lidt lavere dosis,« siger Lars Skovgaard Larsen.

Ren hvede i syd

Fra Sønderjylland er meldingen også, at afgrøderne generelt står rigtig godt.

»Hveden er mere ren for svampesygdomme end normalt. Septoria har ikke spredt sig op ad planten. Nogle landmænd har lavet den afsluttende svampesprøjtning i hveden i denne uge, resten kører i den kommende uge,« siger Poul Erik Nielsen, plantechef hos LandboSyd.

Han tilføjer, at mange landmænd har kunnet trække den afsluttende akssprøjtning og køre med en lavere dosis. Men at de fleste landmænd ender med at sprøjte mod svampesygdomme tre gange, som de plejer.

Galmyg på visit

Flere steder i landet er der fanget mange hvedegalmyg i de opstillede feromonfælder.

»Vi har været meget opmærksomme på hvedegalmyg i år, da vi har eksempler på, at der blev fundet mere end hundrede hvedegalmyg efter en enkelt nat. Vi har da også enkelte landmænd, som har bekæmpet galmyg. Men bekæmpelse er kun aktuel frem til hvedens begyndende blomstring,« siger Lars Andreasen, planteavlskonsulent hos Landbo Limfjord.

Han tilføjer, at afgrøderne har rettet sig rigtig godt i varmen.

»Normalt sprøjter landmændene i vores område hveden to-tre gange mod svampesygdomme. Men på grund af det lave smittetryk over for septoria har mange sprøjtet en gang mindre og med lavere doser,« siger Lars Andreasen.

Faktaboks

Septoria i hvede

  • Det tørre vejr har mange steder medført et ekstremt lavt smittetryk af septoria.
  • Den sidste aksbeskyttende sprøjtning kan mange steder trækkes, ligesom dosis med fordel kan reduceres.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.