Udsigt til middelhøst i stivelseskartofler
Regn, råd og skimmel kan trække udbyttet i stivelseskartoflerne ned. Umiddelbart tegner det dog til et gennemsnitligt udbytte.

Endnu er det begrænset, hvor mange stivelseskartofler der er taget op. Tilmed er størstedelen af de kartofler, der er taget op, fra ukurante marker, foragre og andre pletter, som med fordel kan ryddes af vejen, inden det for alvor går løs.

Hos KMC og AKV Langholt, som modtager og forarbejder de mange ton kartofler, er meldingen dog forholdsvis enslydende: Vi forventer en høst, der ligger tæt på de seneste syv års gennemsnitsudbytter.

De pointerer dog, at der er variation i udbytterne. Dog ikke så stor variation som sidste år.

Kartoflerne gror stadig

Foreløbig viser de prøveoptagninger, som KMC og AKV Langholt har gennemført, at udbytter og stivelsesindhold ligger på samme niveau som på samme tid sidste år.

Sidste år gjorde tørken dog, at tilvæksten i august og september var meget begrænset hos en del avlere. Det bliver næppe tilfældet i år.

Hos AKV Langholt understreger agrochef Henrik Pedersen, at der er to store jokere, som kan blive afgørende for årets udbytter.

Den ene er de store mængder regn, der er faldet i det nordjyske. Det kan give problemer under både optagning og lagring.

Den anden er betydningen af de historisk kraftige angreb af skimmel, som har ramt kartoflerne i år.

Faktaboks

Stivelseskartofler

  • Der dyrkes 35.500 hektar stivelseskartofler i Danmark.
  • Produktionen er steget med ca. 35 pct. i de seneste fem år.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.