-Markedet for eksportkalve er ødelagt

Den hollandske kalveproduktion er i krise, og derfor er interessen for at importere kalve beskeden. Danske kalve kan til stærkt reduceret pris stadig komme ind i landet.

Der er slet ingen efterspørgsel og dermed ingen prissætning. Markedet er ødelagt lige nu.

Sådan beskriver en af Danmarks største kalveeksportører, Anders Rasmussen, situationen på det hollandske marked netop nu.

De hollandske kalveproducenter er i samme krisesituation som de danske, fordi afsætningen af kalvekød er begrænset af restriktionerne mod at spise på caféer og restauranter.

Anders Rasmussen fortæller, at hollænderne i denne uge stoppede med at indsamle hollandske kalve til viderefedning.

»Vi kan endnu komme ind med kalve, fordi de danske kalve er så gode. Den høje kvalitet er en forudsætning for, at eksporten kan fortsætte. Men priserne er stærkt reducerede«, fortæller eksportøren, som i denne uge sænkede sin eksportnotering til 325 kr. for en 48-51 kg kalv.

Ifølge Anders Rasmussen sætter de hollandske slagterier tilmeldte dyr på venteliste for at undgå overfyldte lagerfaciliteter. Et enkelt slagteri har tilmed bekendtgjort, at landmændene først afregnes for deres kød, når slagtekroppen er solgt.

Går glip af højpristid

Foråret er traditionelt set en tid med høje priser på spædekalve, men egentlig værdi er kalvene langt fra at have lige nu, mener Anders Rasmussen.

I sit eget firma forsøger Anders Rasmussen at placere flest mulige kalve i Danmark, men denne mulighed synes også tidsbegrænset, fordi sektoren er hårdt presset.

»For flere kalveproducenter er det liv eller død lige nu«, bedømmer Anders Rasmussen.

Han kritiserer, at landbruget ikke har fået del i hjælpepakkerne. Ekstra slagtepræmie udbetalt i år vil hjælpe en sektor, som kan knække over af endnu en periode med lave priser, mener Anders Rasmussen.

Svag interesse for levedyr

Den anspændte situation for eksport af spædkalve smitter også af på prissætningen af øvrige levedyr. At udenlandske opkøbere ikke kan rejse ind i landet, gør ikke situationen bedre.

»Når vi skal sælge dyr ubeset, kommer prisen under pres, så markedet for køer og kvier er heller ikke let lige nu«, siger han.

Faktaboks

Afsætningen er gået i stå:

  • I Holland slagtes årligt ca. 1,5 mio. slagtekalve, hvoraf halv-delen indkøbes fra andre lande.
  • 90 procent af kødet, primært rosarødt kalvekød, afsættes til Sydeuropa, som er lukket ned pga. restriktionerne som følge af covid-19.
  • De hollandske restauranter og caféer serverer primært hvidt kalvekød, men disse også er lukket grundet covid-19.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle