Martin Merrild scorede justitsministeren

Landbrug & Fødevarer ændrede regeringen i sidste uge. På mandag starter tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S) i sit nye job på Axelborg.

Hun er socialdemokrat og var indtil i sidste uge en af Helle Thorning-Schmidts mest fremtrædende ministre. På mandag ankommer nu tidligere justitsminister Karen Hækkerup (40) til sin første arbejdsdag som administrerende direktør på Axelborg.

Den nyhed ryddede forsider i sidste uge. For, som mange kommentatorer indledte: »Den havde vi ikke set komme.«

Ingen hår i suppen

Men var overraskelsen stor, var glæden og forventningerne mindst lige så store. Et enigt landbrugsbagland har kappedes om at lykønske Landbrug & Fødevarer med det store »kup«.

»Selv nogle af dem, som er utrolig gode til at finde hår i suppen, og som plejer at ligge i den kategori, vi kalder »hardcore brokkere«, er kommet med lykønskninger,« jokede en stolt Martin Merrild i sin velkomsttale til Karen Hækkerup.

Her fremhævede han bl.a. Karen Hækkerup for hendes evne til at begejstre og for klassiske dyder som flid, troværdighed og ordentlighed.

»Verdens bedste landmænd«

Karen Hækkerup (40) har ingen fortid i eller erfaring med landbruget ud over de fire måneder, hun havde posten som fødevareminister fra august til november i 2013.

Men den korte tid var nok til at gøre et stort indtryk i landbruget, ikke mindst med den hjertelige tale til »verdens bedste landmænd« ved Landbrug & Fødevarers delegeretmøde 2013.

Den tale har nu vist sig at være en god investering for Karen Hækkerup, selvom Martin Merrild understregede, at det »altså ikke er nok at kunne charmere 500 landmænd«.

Til gengæld hviler der et kolossalt forventningspres på Axelborgs nye topdirektør, som hun også selv konstaterede.

»Med den modtagelse kan jeg næsten kun skuffe,« lød det lidt betænkeligt efter ankomsten til bragende klapsalver fra Axelborgs ansatte.

 

Formand som headhunter

Karen Hækkerup tiltræder posten som adm. dir. på Axelborg bare en måned efter sin forgænger Søren Gades selvvalgte afrejse, og jobbet er aldrig slået op.

Ifølge Martin Merrild gik der ikke mange dage, inden han kom i tanker om den sympatiske socialdemokrat, der havde begejstret landmandssindene i Herning i 2013.

Fra tanke til handling var kort, og det var formanden selv, der tog kontakt til justitsministeren.

Derefter fulgte et intenst forløb med fortrolige og tophemmelige møder.

»Det var fuldstændig afgørende, at vi har kunnet køre det i fuld fortrolighed. For hvis det nu var endt med, at vi alligevel ikke troede på det, skulle vi jo kunne gå fra hinanden med et godt forhold til hinanden,« siger Martin Merrild.

Plads til det udadvendte

Den situation blev ikke aktuel, nu skal Karen Hækkerup være Axelborgs direktør med viceadministrerende direktør Anne Arhnung som sin højre hånd på de indre linjer - »girl power« af hidtil usete dimensioner på Axelborg.

»Tankesættet er, at vi gerne vil have plads til en udadvendt direktør. En direktør som kan være væk fra kontoret, ude i landet, ude ved medlemmerne, ude at lave alliancer. Derfor har vi lavet en organisationsændring med en viceadministrerende direktør, Anne Arhnung, som kender vores organisation og vores bagland ud og ind. Og så har vi Karen til at stå i spidsen. Jeg kan ikke se andet, end at vi har fundet en genial konstruktion,« siger Martin Merrild.

»Jeg må erkende, at jeg har fået en del forespørgsler på, om det nu kunne gå at være formand med så mange kvinder og socialdemokrater. Det ser jeg dog indtil videre med fortrøstning på.«

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle