»Danske landmænd har maskinitis«
Danske landmænd investerer i for stort grej, mener landmand og ægproducent Robert Beck, der har et unikt samarbejde med sin maskinstation.

Når man sætter nogen til at passe ens jord, handler det i høj grad om tillid. Det handler om udbytte, bundlinje og ofte ganske mange penge. Men det er ikke det hele, i hvert fald ikke for landmænd og ægproducent Robert Beck på Als i det sønderjyske. Han har et særligt samarbejde med Midtals Maskinstation - et samarbejde, som passer begge parter godt.

Ud over kunde- og udbyderrelationen har det udviklet sig til både et venskab og et ikke-formaliseret maskinfællesskab.

»Jeg har tidligere brugt andre maskinstationer, som bestemt også har været dygtige, men Stefan Mærsk og Tommy Olesen på Midtals Maskinstation udfører arbejdet, som om det var for dem selv. Jeg er selv lidt ældre end dem og har måske lidt erfaring på andre områder, så jeg har til gengæld hjulpet dem lidt med rådgivning om, hvordan man skruer en virksomhed som deres sammen«, siger Robert Beck, der - med Midtals Maskinstations hjælp - driver 1.100 hektar, heraf 900 hektar økologisk, resten konventionelt samt dertil en stor ægproduktion fra 48.000 økologiske høns, 42.000 skrabehøns samt dertil 500.000 slagtekyllinger om året. Alt samlet i Als Økomark ApS og Robert Beck.

Så godt som muligt

»For mig handler maskinstationsarbejde ikke om at få det så billigt som muligt, men så godt som muligt. Vi går ikke så meget op i timer, og om det er maskinstationens eller mine maskiner, der bliver brugt. Der skal bare være rimelighed i det«, siger Robert Beck, der glæder sig over, at han i Midtals Maskinstation har fundet et par energiske mennesker.

»De er altid klar, også hvis der er et eller andet, der går i stykker i en af staldene en lørdag aften. Og for dem betyder det også noget, at de har arbejde hos mig i de mere stille vinterperioder«, siger Robert Beck.

»Det handler også om holdninger og om at have det rette udstyr«, siger Robert Beck, der også gav maskinstationen det råd at investere i en gylleudlægger, som for længst har vist sit værd.

For stort grej

Robert Beck har også visse holdninger til maskinstationsarbejde generelt.

»Langt flere burde benytte maskinstationer meget mere, men danske landmænd har »maskinitis«. De vil absolut have de store maskiner selv, og mange investerer i alt for stort grej i forhold til, hvad der er nødvendigt. Det er ikke økonomisk rentabelt at have alt det udstyr«, siger Robert Beck.

Faktaboks

Als Økomark:

  • Drives af planteavler og ægproducent Robert Beck.
  • 900 ha økologisk, 200 ha konventionel.
  • 48.000 økologiske høns, 42.000 skrabehøns.
  • 500.000 slagtekyllinger.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.