»Eleverne er skam positive overfor el-læsseren, men den brummer jo ikke«
El-drevet Weidemann minilæsser har kørt næsten 3.000 timer på Gråsten landbrugsskole. Importører af el-læssere melder om stor interesse.

Det har nok lange udsigter, før man ser eldrevne traktorer trække tunge redskaber i marken, men når det gælder minilæssere til landbrugsformål, er sagen en ganske anden. Interessen og salget går kun en vej - opad.

Fordelene ved eldrevne minilæssere er åbenlyse. De er ganske vist dyrere i indkøb end en tilsvarende, konventionel søstermodel, men de har til gengæld meget lave driftsomkostninger. Og da de ikke udleder emissioner, kan de anvendes indendørs i stalde og lader.

Til fremtidens landmænd

En af de første til at sende en eldrevet minilæsser på markedet i Danmark var Stemas, der i foråret 2015 lancerede den første Weidemann eHoftrac, og konkurrenterne var ikke sene til at følge trop. Der var nemlig ikke megen skepsis at spore hos kunderne.

»Siden elmaskinen kom frem i 2015, har vi solgt omkring 160 styk i Danmark og Norge tilsammen«, lyder det i dag fra Stemas i Hadsten.

Et af eksemplarerne blev solgt til Gråsten Landbrugsskole. Meget passende, da landbrugsskoler opfostrer fremtidens landmænd, der pr. definition må være positivt indstillede over for el-drift. Eller hvad?

»Brummer ikke«

»Jo, eleverne er jo i virkeligheden positive, men den brummer jo ikke, som de er vant til«, siger fodermester på Gråsten Landbrugsskole, Markus Riis med et glimt i øjet og fortæller videre, at han er glad for, at skolen for fire et halvt år siden valgte el-minilæsseren.

»Vi bruger den jo meget i staldene til at skubbe foder og muge ud i boksene med dybstrøelse. Og somme tider bruger pedellerne den lige, hvis de skal have flyttet en palle eller andre opgaver«, siger Markus Riis, der fortæller, at det af gode grunde svinger meget, hvor længe den kan arbejde på en opladning.

»Hvis den virkelig bliver sat på hårdt arbejde, skal den oplades igen efter halvanden time, og ellers kan den arbejde over det dobbelte. Og det er vigtigt, at det kun tager en halv time at få den ladet 75 procent op«, siger Markus Riis.

Kraftig vækst

Da vi for nylig på LandbrugsAvisen.dk tog pulsen på markedet for eldrevne minilæssere, var tendensen om vækst klar:

»Vi kan slet ikke skaffe dem, som vi kan sælge. Vi sælger hele vejen rundt til flere brancher, landbrug, hesteavl og meget andet«, sagde salgsdirektør Robert Kjærgaard fra Weidemann-importøren, Stemas, og lignende meldinger kom fra Brdr. Holst Sørensen, der har Giant, HCP med MultiOne, Helms TMT Centret, der har Schäffer samt Avant Danmark.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.