»Jeg forstår ikke, hvorfor så mange landmænd kører med risteplove«

Pløjedag i det nordjyske satte fokus på otte plovmærker, men også på pløjning generelt med kontante udmeldinger fra ekspert.

Der er ingen dårlige mærker på markedet. Hver især har de plusser og minusser, og de kan alle lave et fint stykke arbejde, hvis de bliver indstillet korrekt«. Det mener Jens Iversen, indehaver af Ploveksperten, som har mere end 300 indstillinger af plove bag sig.

Foruden at kommentere pløjearbejdet for hver enkelt plov satte han satte plusser og minusser på i alt otte forskellige af mærker af slagsen til Pløjedag 2018 i det nordjyske arrangeret af Agri Nord.

Her tog han også relevante emner på tværs af mærkerne op, eksempelvis typen af muldplader.

»Jeg mener, risteplove er totalt misforstået, og jeg kan ikke forstå, der kører så mange af dem. To til fem pct. af ens jord skal drille på de konventionelle muldplader, før det giver mening af investere i en risteplov«, siger Jens Iversen og fortsætter:

»Ofte hører jeg argumentet, at en risteplov smuldrer jorden bedre, men det gør jo omvendt også jorden mere løs, Og en risteplov har højere vedligehold og skubber hårdere med jorden, så med mindre man har nogle helt specielle jordtyper, er den almindelige muldplade nummer et«.

Korrekt forplov er vigtig

Forplovene adskiller de otte mærker af plove til pløjedagen.

»Forplovene skal gerne frem, så de står spids under spids med selve plovspidsen på underploven. Det kniber for eksempelvis Amazone og New Holland. På nogle af de andre mærker, for eksempel Maschio og Pöttinger, kunne jeg godt ønske mig en lidt bredere forplov,« siger han og fortsætter:

»Lemken og Maschio har gjort det let at justere dybden på forplovene med en enkelt split i et hul, vel at mærke uden at bruge værktøj. Det er klart, at en forplov skal justeres efterhånden, som den bliver slidt ned, og når noget er let, så får man det gjort«, fastslår Jens Iversen.

Dybdehjul i bagenden

Han refererer samtidig til grundindstillingerne af de forskellige plove. Nogle er lettere at stille ind og justere træklinje på end andre. Har man en plov, der er sværere at indstille, stiger risikoen for, at man ikke får det gjort og dermed laver noget dårligt arbejde med den.

»Amazones plov er ganske let at gå til. Omvendt tror jeg ikke, at nær så mange går i gang med at indstille træklinjer på en Kuhn plov, som til gengæld er solidt bygget. Igen, der er plusser og minusser ved alle plove«.

Ifølge Jens Iversen er en plov med dybdehjulet monteret på midten af rammen også sværere at få til at køre optimalt.

»Når ploven har dybdehjulet monteret bagerst, kører ploven med halvdelen af sin vægt på dybdehjulet og halvdelen på traktoren - når man ellers kører med løs topstand monteret i det ovale hul. Er det kuperet, kan ploven også tilpasse sig efter det«.

»Med dybdehjulet placeret i midten er hele plovens vægt på dybdehjulet, hvilket betyder, at man ofte skal korte topstangen, så den trækker i ploven for at aflaste vægten. Det er en ekstra ting, man som chauffør skal have stillet ind, og derfor er sådan en plov ikke så ligetil som andre med landhjulet placeret bagerst,« mener Jens Iversen.

Faktaboks

Pløjedag 2018 - Otte plovmærker i marken

  • Agri Nord mødte stor opbakning fra forhandlere og importører til Pløjedag 2018. Disse otte liftplove deltog i arrangementet:
  • Lemken Juwel 8 MVT 5 L 100 m. CS40 risteunderplov. 5 furer.
  • Kuhn Varimaster 153 NSH m. T underplov. 5 furer.
  • Amazone Cayros XS V 1050 m. WXL underplov. 5 furer.
  • Maschio Unico Medium 4+ Vario NSH. 4 furer.
  • Pöttinger Servo 45M Plus Nova m. 38 WWS underplov. 5 furer.
  • Unia Vario 5 S Plus. 5 furer.
  • Kverneland IPlough isobus m. krop 28 underplov. 5 furer.
  • New Holland PHVH 5 m. CLD underplov. 5 furer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.