»Vi leger med tanken om en markrobot«
Hvad kan Skamstrup Maskinstation få ud af robotter? Sådan er titlen på et indlæg under DM&E Vidensdage. Torben Kamp fra Skamstrup Maskinstation deler her sine tanker.

Vi er nødt til at følge med i alt det der med markrobotter, for det er helt sikkert den vej, det går. Og et oplagt sted at starte vil være økologisk roedyrkning, hvor man vil kunne sætte den samme markrobot til både at så og rense afgrøden«.

Ordene kommer fra indehaver af Skamstrup Maskinstation ved Varde, Torben Kamp, som i dette interview deler sine tanker omkring markrobotter.

Hvornår får du din første markrobot?

»Faktisk så leger vi lidt med tanken netop nu. Jeg er i dialog med en kunde, som netop er økolog, og som overvejer roer, så det kan måske falde på plads inden længe. Men om det bliver en markrobot fra Agrointelli eller Farmdroid, har vi ikke afgjort endnu«.

Hvorfor er det en god idé?

»Jamen, den kan jo køre rundt og stille og roligt passe måske 20 hektar med roer. De dage er jo for længst forbi, hvor man havde ansatte eller skolebørn til at hakke roer. Det er tiden slet ikke til i vore dage«.

Hvordan tror du, maskinparken ser ud om 10-20 år?

»Jeg er da sikker på, at det hele vil se meget anderledes ud. Vi har kun set begyndelsen. Vi vil sikkert se en mejetærsker i marken, og ved siden af den kører måske en førerløs traktor med en kornvogn. Det er en udvikling, der garanteret kommer til at gå stærkere, end vi regner med«.

Hvordan bliver dine ansattes arbejde i fremtiden?

»Vi er 27 ansatte her lige nu, og når jeg tænker over det, tror jeg ikke nødvendigvis, at markrobotternes indtog kommer til at betyde, at vi bliver færre. Vi kommer bare i et vist omfang til at lave noget andet. Hvis vi nu tager roe-robotten fra før som eksempel, skal der jo stadig folk til at sætte den i gang, omstille den fra såning til rensning og i øvrigt kigge til den af og til«.

Er der andre fordele?

»Ja, hvis vi igen tager den økologiske roedyrker som eksempel, så får han helt sikkert et større udbytte. Og tænker vi i bæredygtighed, bliver det jo næppe mere miljørigtigt end en soldrevet markrobot«.

Under DM&E Vidensdage i næste uge vil robot- og droneeksperter fra Farmdroid og AgroIntelli netop komme med deres bud på, hvad robotter kan gøre for en maskinstation.

Faktaboks

Skamstrup

  • Skamstrup Maskinstation ligger i Nordenskov ved Varde.
  • Indehaver er Torben Kamp, der oprindelig er landmand.
  • 27 ansatte.
  • Omfattende maskinpark med bl.a. 40 traktorer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.