24 rækkers radrenser indsat for at nå 1.775 hektar
Maskinstation på Fyn radrenser for landmænd med spinat i stor del af landet. Ny 24 rækkers sat ind sidste år.

På maksimalt tre uger skal fynske SMH Maskinstation over mere end 1.700 hektar med radrensning.

Maskinstationen fra Haarby er nemlig specialist i rensning af rækkeafgrøder i almindelighed og spinat i særdeleshed.

Sidste år blev det for knapt med to 12 rækkers Thyregod radrenesere, så udstyret blev suppleret med en ny 24 rækkers radrenser fra samme mærke.

Maskinstationsejer Steffen Marx Hansen kalder det en dyr, men god investering.

»Vi nåede over 500 hektar med den. Det var ikke helt målet, men den kom midt i sæsonen, og den har kørt upåklageligt ligesom forgængerne«, siger han.

Et af de afgørende parametre var, at maskinen kan løfte sektioner op til 70 cm, så den klarer kiler fint.

»Vi kører i spinat, som er helt op til en halv meter, så det var grundlæggende derfor. Vi har jo også en smedje, så vi er vant til, at når vi køber specialmaskiner, kan vi godt lave nogle ændringer selv. Men på denne her skulle vi ikke gøre noget«, siger han.

Fra landmand til maskinstation

Steffen Marx Hansen er flasket op med arbejdet med radrensning og rækkeafgrøder i landbrug, og siden er eget landbrug valgt fra til fordel for maskinstationskørsel virksomheden med tre ansatte plus ekstra mandskab i de travleste tider på året.

Mange af kunderne har 20-50 hektar med spinat, så han kalder det meget logisk, at meget af arbejdet bliver overladt til maskinstationen.

»Så få hektarer kan ikke forsvare de store maskin-investeringer som vores radrensere. For 60 pct. af vores kunder står vi både for såning, radrensning og pudsning/fræsning af han-planter, mens landmanden selv sprøjter og høster«, fortæller han.

6 hektar i timen

Med 24 rækker har radrenseren en rækkevidde på 12 meter. Den er delt i to hovedsektioner. På de lige omgange kan den klare 9-10 hektar i timen, og i år er målet, at den i snit renser 5,5 til 6 hektar i timen.

Kunderne er placeret i et kæmpe bælte vest for Storebælt over Fyn og øer og store dele af det sydlige Jylland og op til den nordlige del af Djursland.

»Dér gælder det om at have en god logistik og stor kapacitet. Vi har maksimalt tre uger til at klare det, hvor det også kan regne undervejs. Heldigvis har vi ikke mere end et par timers kørsel fra kunde til kunde. Med den store gælder det om at få den dirigeret ud på de store marker, så vi holder effektiviteten«.

Faktaboks

4 detaljer ved Thyregod TVR 12 meters radrenser

  1. Den bugserede 12 meters: model har to parallelmonterede rammer. Thyregod leverer i øvrigt radrensere på 6, 9 og 12 meter. 
  2. Har rækkeafblændingmed: 70 cm frihøjde. 
  3. Kan leveres med både GPS::og kamera-styring.
  4. Såudstyr til korn og raps:samt frøudstyr og båndsprøjte fås bl.a. som ekstraudstyr.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.