5 ting vi har lært af stor maskinfusion

1. Danish Agros nye maskinforretninger sælger mange mejetærskere

Ifølge Forbruger- og Konkurrencestyrelsen havde de fem nye Danish Agro-maskinforretninger en markedsandel på fabriksnye mejetærskere på mellem 20 og 30 pct. i 2016.

Alene Traktor- & Høstspecialisten vurderes til at sidde på mellem 10 og 20 pct. af markedet for fabriksnye mejetærskere i Danmark, mens Røstofte Maskiner skal sidde på mellem 5 og 10 pct.

2. Der sælges mejetærskere for en stor milliard

Forbruger- og Konkurrencestyrelsen har analyseret markedet for landbrugsmaskiner i forbindelse med deres ja til Danish Agros overtagelse af fem Claas-forretninger.

I afgørelsen opgøres markedet for mejetærskere til ca. 1,1 mia. kr. ud af totalomsætning for landbrugsmaskiner på knap 4,4 mia. kr. i 2016.

Traktorsalget lå på ca. 2,2 mia. kr., mens finsnittere lå på ca. 200 mio. kr.

3. Her er Danish Agros hårdeste konkurrenter

I analysen er de største konkurrenter til Danish Agros maskinforretninger udpeget. Det er Semler Agro, Farmas, Johannes Mertz, S.D. Kjærsgaard og J. Hundahl, som menes at være de største konkurrenter, når man ser på mejetærskermarkedet.

Markedet er i øvrigt kendetegnet ved, at det er præget af rigtig mange selvstændige aktører, lyder det fra styrelsen.

4. Finsnittere: Krone og Claas er tæt på hinanden

Markedet for finsnittere er også undersøgt i afgørelsen. Her meldes det, at A.P. Jørgensen i Ribe har sat sig på mellem 30 og 40 pct. af salget af nye finssnittere i Danmark. 4 ud af 5 landmænd angiver, at de med en Krone i høj eller meget høj grad kan erstatte en Claas finssnitter. Parterne selv vurderer, at der ikke er væsentlige tekniske forskelle mellem de to mærkers finsnittere.

5. Mange kan leve med et andet mejetærsker-mærke

I en undersøgelse blandt mejetærskerkøbere angav 69 pct., at de i høj grad eller i meget høj grad kan lade en New Holland erstatte en fabriksny Claas. Ca. halvdelen opgav, at de godt kunne købe en John Deere eller en Case IH i stedet. Det oplyses også, at 6 ud af 10 af de adspurgte vil benchmarke tilbuddet fra Claas med et andet mærke. Styrelsen konkluderer i øvrigt også, at Danish Agros nye maskinforretninger er udsat for et tilstrækkeligt konkurrencepres fra andre Claas-forhandlere.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.