Afslappet udbringning af både planteværn og gødning

Afsætningen af Horsch Leeb marksprøjter til danske landmænd går rigtig godt. Et eksemplar gør tjeneste på bedriften Bønding vest for Skive, hvor den også bruges til tildeling af flydende gødning.

En Horsch Leeb 6 LT trailersprøjte er i gang med den fjerde sæson hos Svend Aage Lidegaard på bedriften Bønding, en stor svineproducent i Hvidbjerg vest for Skive. Her bliver sprøjten ikke bare benyttet til udbringning af plantebeskyttelse, men også til tildeling af flydende gødning, som bliver mere og mere udbredt.

Markmand og sprøjtepilot på Bønding, Peter Ibsen, har gode erfaringer med teknikken fra Horsch, også i kuperet terræn.

- Jeg har kørt med mange forskellige sprøjter, men det bliver ikke bedre end det her. Det kører bare helt afslappende, bommen passer jo sig selv i det kuperede terræn, lyder det med overbevisning fra Peter Ibsen.

BoomControl

Horsch Leeb sprøjten på Bønding med 36 meter bom og 6.000 liter i tanken afløste en tidligere trailersprøjte med 28 meter bom. En del læggekartofler indgår i et alsidigt sædskifte på samlet 390 hektar, og det større vingefang kan blandt andet reducere køreskader i kartoflerne.

Horsch Leeb sprøjten har BoomControlPro bomstyring i kombination med 25 cm dyseafstand.

- Med BoomControl bomstyringen kan bommen fuldautomatisk arbejde på både over- og underniveau, og terrænet kan dermed altid tilpasses for mindre afdrift og største afsætning af planteværnsmidlerne. Med 25 centimeter dyseafstand kan bomhøjden sænkes til halv højde af normalen og igen med mindre afdrift og større afsætning af planteværnsmidlerne til følge, lyder det fra Arne Gejl fra importøren, WekoAgro.

Over 4.000 ha

Fra kabinen kan skiftes imellem to forskellige dysetyper. Til den ’fine’ sprøjtning er det IDK 120 - 0.15 kompaktinjektionsdyser fra Lechler. Til den grove sprøjtning under knapt så gode vindforhold, og hvor der ønskes store dråber til nedtrængning, kan der skiftes over til CVI 80 – 02 kompaktinjektionsdyse fra Albuz. Denne Albuz dyse er i øvrigt godkendt til 90 pct. afdriftsminimering med op til otte bars tryk i kombination med 25 centimeter dyseafstand og maksimalt 40 centimeter bomhøjde.

- Når jeg skal skifte til gødningsdyserne, skal jeg ud af traktoren, men det kan klares på fem minutter, siger Peter Ibsen, der regner med, at han i løbet af denne sæson skal over 4.000 ha med Horsch-sprøjten.

- Vi sprøjter også for nogle naboer. Det er virkelig en sprøjte med stor kapacitet, siger markmanden.

Faktaboks

3 egenskaber ved Horsch Leeb 6 LT

Bredde: Sprøjten kan leveres med bombredder op til 45 meter.Rumindhold: Tanken rummer 6.000 liter. Rentvandstanken rummer 500 liter.Fart: BoomControl bomstyringen tillader høje arbejdshastigheder. Bomstyringen betyder, at bommen fuldautomatisk kan arbejde både over- og underniveau.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.