Bæltetraktorer skal i Folketinget

Venstre vil have undersøgt påstand om konkurrenceforvridende regler.

Er det udtryk for danske særregler, at Danmark ikke tillader nye bæltetraktorer på vejene, selv om de er godkendt til samme kørsel på EU-plan?

Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen har nu bedt transportminister Trine Bramsen kommentere på en artikel hos LandbrugsAvisen, hvor DM&E mener, at det er udtryk for konkurrenceforvridende særregler, at nationale danske regler forbyder bæltetraktorer over 16 ton at køre på danske veje.

- Vi mener, at der er en restriktion i forhold til varer og ydelsers frie bevægelighed over grænserne i EU. Det er direkte konkurrenceforvridende, at specielle maskiner kan færdes mere frit i vores nabolande, mens de samme køretøjer oplever store restriktioner for at komme rundt på de danske veje, lød det for nylig fra chefkonsulent Kasper Kjær Jensen hos DME, der også kalder de danske regler for gammeldags med udspring i regler fra 1955, hvor bælter var noget, som var lavet af jern.

Fendt har trukket salget

Debatten er blevet højaktuel, efter at Agco Danmark helt har trukket salget af deres bæltetraktorer fra mærket Fendt til den nye sæson, da man er blevet opmærksom på grænsen på 16 ton.

Reglerne om bæltetraktorer har igennem mange år været omdiskuterede - og svære at sætte sig ind i for menigmand.

Tidligere blev bæltetraktorerne godkendt som motorredskaber og kunne opnå en dispensation. Det gjorde det eksempelvis muligt at få godkendt forgængeren til Fendts bæltetraktorer Challenger, selv om det i princippet var samme traktor.

Faktaboks

EU og bælter

  • Ifølge EU's maskinindirektiv er bæltetraktorer godkendt til brug i Danmark
  • Nationale regler betyder dog, at de danske myndigheder mener, at mange bæltetraktorer er for tunge til at køre på danske veje.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.