Bjørnestærk russer på østjyske marker

Planteavler ved Randers valgte russisk, da han var på jagt efter en ny halmstrigle. Det blev en solid sag fra Veles.

Nogle læsere vil muligvis genkende planteavler Knud Bay-Smidt ved Randers som ham, der i 2019 som den første i Danmark og med gode erfaringer købte sig en spansk Virkar såmaskine. Nu har han netop købt sig en russisk halmstrigle fra producenten Veles, og det er der flere grunde til, bl.a. at det er et billigt, men også solidt og kraftigt dimensioneret redskab, der - som han udtrykker det - »ikke ligefrem vælter i blæsevejr«.

»Men valget af russeren skyldes til gengæld ikke et ønske om at være anderledes«, understreger Knud Bay-Smidt og forklarer, at det hele begyndte under den parisiske maskinmesse SIMA i 2019, hvor Knud Bay-Smidt var på udkig efter en halmstrigle og inden længe befandt sig på Veles’ stand, hvor han kom i snak med både en produktmand og en eksportchef.

»De tilbød mig en ni meters halmstrigle til en helt vildt lav pris. Og vi fik da udvekslet kontaktoplysninger«, siger Knud Bay-Smidt, der tilføjer, at prisen var meget langt fra, hvad man skal betale for tilsvarende danske eller tyske redskaber. Siden snakkede Knud Bay-Smidt med en tysk Veles-kunde, som kun havde godt at sige, og efter hyppige venlige ord på mail og endda nytårshilsner fra russerne blev Knud Bay-Smidt mere og mere interesseret.

»Ja, jeg svarede på deres nytårshilsen sidste år, og så sendte de mig et tilbud, som dog var lidt anderledes end det, jeg fik på messen. Jeg kunne godt få halmstriglen til den aftalte pris, men kun hvis jeg købte fire styk til en slags intropris«, smiler Knud Bay-Smidt.

Fire styk? Men det var der råd for. Han tog en snak med Dansk Maskincenter i Videbæk, hvor man godt ville være med til at aftage de tre overskydende halmstrigler, hvor de i øvrigt står til salg for tiden.

Så sådan gik det til, at en russisk vognmand kort efter påske i år og efter at have været en halv snes dage undervejs fra byen Barnaul mellem Mongoliet og Kazakhstan efter 7.500 kilometers kørsel læssede fire styk Veles BT9 nimeters halmstrigler af hos Dansk Maskincenter, hvor de blev samlet.

»Russerne er effektive. De kan virkelig levere på kort tid«, siger Knud Bay-Smidt, der glæder sig over det solide redskab - 3.300 kilo jern. Halmstriglen skal bruges efter høsten til at sprede halm og jævne ud efter mejetærskeren.

Knud Bay-Smidt driver 270 ha konventionel planteavl efter CA-princippet.

Faktaboks

Veles Machinery

  • Russisk maskinproducent beliggende i Barnaul i det østlige Rusland.
  • Ung producent, der er grundlagt for ca. 20 år siden.
  • Ca. 50 forskellige redskaber til jordbearbejdning og såning.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.