Bredere fælg kvitterer med længere levetid
Manglende justering af dæktryk er fortsat en stor synder hos maskinstationerne, mener salgschef, der også opfordrer til bredere fælge, hvis du kører med fronttank.

Efterhånden, som traktorer og redskaber vokser i størrelse og effekt, er dækkets betydning for at få fuld valuta af vogntoget, steget drastisk.

»Samtidig er Danmark speciel med eksempelvis store fronttanke på traktorerne under gyllekørsel, hvilket stiller særlige krav til både dæk og fælge«.

Det mener Jakob Scheel, salgschef for Agro-divisionen i Danmark hos NDI Group, der på DM&E Vidensdagene 16.-17. januar vil holde et indlæg om netop betydningen af forskellige dæktyper og dæktryk.

Selv om meget er kendt viden, er der fortsat behov for at få det frisket op:

»Mange er klar over, at dæktrykket har betydning for trækkraft og slitage. Alligevel er den mest markante fejl ude hos maskinstationerne, at de ikke får reguleret dæktrykket korrekt afhængig af opgave og vægt«, fortæller Jakob Scheel.

Vælg bredere fælg

I sit indlæg vil han sætte fokus på, hvornår man bør veje sin traktor op, og hvornår der er mere værdi i at reducere dæktrykket, frem for at slide ekstra hårdt på forakslen. Samtidig tager han hul på et emne, der ikke kun handler om dæk.

»Når man køber en traktor, får langt de fleste forhjul, som passer til baghjulene«.

»Hvis man skal køre med et SyreN-anlæg eller en ekstra fronttank med gylle, vil det være en fordel at få lidt bredere fælge på forakslen, så man har plads til mere luft i sit dæk. Det er luftmængden, der giver bæreevnen i dækket«, fastslår han.

Mange tror, at to identiske dæk kan bære det samme, uanset om de sidder på 23 eller 24 tommer fælge, men i praksis er der en forskel, som er vigtig i tilfældene med gyllekørsel:

»Hvis man kører med et såkaldt VF-dæk på en smallere fælg og samtidig kører med en tung fronttank, er vi altså på grænsen af, hvad dækkene kan klare. Derfor er en større luftmængde/bredere fælg klart at foretrække i disse tilfælde«, opfordrer Jakob Scheel.

Husk dæk ved leasing

De specifikke, danske løsninger er også værd at have i baghovedet ved operationel leasing. Ofte kommer der nemlig en færdig pakke specificeret til standard opgaver.

»Når vi spørger ind til, hvilket tanker man har gjort sig om dækkene på sin leasede traktor, er svaret ofte, at man ikke har gjort nogen«.

»Der er en forventning om, at dækkene passer til traktoren, men det afhænger jo helt og holdent af, hvilke opgaver man skal lave. Derfor er dækvalg også vigtig ved leasing«.

Faktaboks

DM&E Vidensdage:

  • Finder sted på Vingsted Hotel og Konferencecenter 16.-17. januar. 
  • To dage med forskellige indlæg for maskinstationer og entreprenørvirksomheder.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.