To-bullet harve holder ukrudt og udgifter nede
En to-bullet harve fra Pöttinger behøver ikke meget effekt. Det er bare en af de fordele, som landmand ved Skælskør ser ved den klassiske plov- og harveløsning.

Den gode gamle dyrkningsstrategi med plov og harve lever i bedste velgående. Og hvis man begrænser sig en smule og nøjes med en to-bullet harve, som er nem at trække igennem jorden, opnår man også en stor maskinbesparelse, da man heller ikke har behov for en dyr og muskuløs traktor. Og endelig er der i kombinationen en form for fremtidssikring, hvis brugen af glyphosat får en ende.

Alt det har landmand Søren Olesen på Hyldetoftegaard i Eggerslevmagle nær Skælskør indset. Han driver godt 400 hektar, som dels består af en stor bærproduktion, dels klassisk konventionel planteavl.

Søren Olesen har nu i tre sæsoner anvendt den to-bullede, liftophængte Pöttinger Synkro 5020 stubharve i fem meters arbejdsbredde og med mulighed for vingeskær til falsk såbed.

Søren Olesen trækker harven med en Valtra med 254 hestekræfter, men da han købte harven, havde han blot en 200 hestes traktor, og det gik nemt. En bugseret harve med flere buller ville kræve langt mere trækkraft.

Og det er en fleksibel strategi.

»Ploven bruges mere i de våde år, og harven kan klare opgaven i øget omfang, eller større andel i de tørre år. Hvis jeg har meget græsukrudt, bruger jeg ploven og ellers bare harven«, siger Søren Olesen, der forklarer, at kombinationen giver få overkørsler, Typisk en tur med harven, som lægger efterafgrøden ned, så i foråret en tur med sprøjten, en tur med harven og så såmaskinen.

»Jeg er rigtig godt tilfreds med både kombinationen og med harven. Den er meget simpel og ligetil«, siger han og tilføjer, at mange jo gerne vil harve dybt, måske 25 cm, men Søren Olesen nøjes med 15-17 centimeter med 10-12 km/t.

»Altså en billigere og lettere harve, en billigere traktor og et lavere brændstofforbrug. Og jeg tror ikke, resultatet ville blive ret meget bedre med en harve med tre eller fire rækker«, siger han.

Og hvis glyphosat forbydes?

»Så kommer vi bare til at bruge ploven mere, og jeg vil stadig have brug for harven. Jeg har aldrig overvejet at sparke ploven ud, for jeg skal bruge den, uanset hvad der sker«, siger Søren Olesen.

Lars Andreasen, der er Pöttinger Danmarks salgschef, fortæller, at man typisk sælger 10-15 af de to-bullede Synkro harver om året i Danmark.

»Så løber maskinøkonomien jo ikke løbsk. Harven er et godt eksempel på, hvad man kan klare sig med«, siger Lars Andreasen.

Faktaboks

4 egenskaber:

  1. Arbejdsbredder: Pôttinger Synkro fås i arbejdsbredder på 3, 3,5, 4, 5 og 6 meter.
  2. Tandafstanden: Tandafstand er 45 cm. Der kan monteres vingeskær til falsk såbed. 
  3. I dybden: Uden vingeskær kan harven gå ned til 30 cm. 
  4. Effektbehov: Harven håndteres nemt af mindre traktorer. 200 hk er nok til den fem meters udgave.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.