Claydon halverer brændstofforbruget, og markerne bliver som golfbaner
En britisk Claydon Hybrid T6 begejstrer af gode grunde på ejendom i Nordjylland. Udgiften til brændstof er på det nærmeste halveret, og som en sidegevinst bliver markerne jævnere.

Det støver lidt på den lerede, tørre jord nær Dybvad lidt syd for Sæby i Nordjylland, hvor driftsleder Simon Pedersen er i gang med såningen af vårbyg med ejendommen St. Rysholts seneste investering, en Claydon Hybrid T6. Bedriften fik maskinen leveret tidligere på året, men har allerede gode erfaringer med Claydon, da man sidste år lejede en lignende maskine, blot i fire meters version.

»Vi kan se på det hele, at vores brændstofforbrug bliver nogenlunde halveret, efter at vi har fået den nye maskine. Og med tiden bliver markerne næsten som golfbaner«, siger Simon Pedersen og henviser til maskinens smalle grubbetænder.

»Og i og med at underlaget bliver jævnere, betyder det også, at vi kan køre hurtigere med marksprøjten, når vi senere kommer med den, og den jævne kørsel giver også mindre belastning på sprøjten. Det er en win-win«, siger Simon Pedersen.

Forbrug halveret

Men den afgørende forskel er et markant lavere brændstofforbrug i forhold til den såmaskine, man brugte tidligere.

På St. Rysholt har man kørt pløjefrit i de seneste 10 år. Før såningen får markerne en tur med en spaderulleharve, en Claydon Terrastar. Det koster omkring syv liter pr. hektar i forhold til 12-13 liter med den tidligere anvendte diskharve. Og bedriftens tidligere såmaskine brugte omkring 17-18 liter pr. hektar, - med den nye Claydon bruger man omkring 10 liter pr. hektar.

»Det betyder jo så, at vores brændstofforbrug ved afgrødeetableringen stort set er halveret«, siger Simon Pedersen, der trækker den nye Claydon med en 400-hestekræfters John Deere 8530.

»Og den er jo ikke ligefrem ved at rende sig selv ihjel. Den kan sagtens magte det. Claydon såmaskinen er meget nem at trække. Med vores tidligere såmaskine skulle traktoren virkelig knokle«, siger Simon Pedersen, der sidste år også kunne konstatere, at underlaget efter såningen med den gule maskine også bærer mejetærskeren bedre oppe.

En verden af muligheder

Claydon Hybrid T6 har en tank på 5.500 liter med gødningsplacering i en 60/40 fordeling. Der sås i 30 cm rækkeafstand i bånd, der er 15 cm brede. I det hele taget har den de egenskaber, som bedriften efterlyste, og der var ikke andre maskiner inde i billedet. Og om der er minusser?

»Nej, men den kræver nok lidt erfaring med hensyn til dybdeindstillingen. Til gengæld er der en verden af muligheder for at lave et godt såbed med indstillinger af efterharve og crossboard. Men har man først styr på grundindstillingerne, er det forholdsvist simpelt«, siger Simon Pedersen.

På St. Rysholts 880 hektar dyrker man en bred vifte af afgrøder såsom hvede, byg, rug, raps, hestebønner og i år også frøgræs.

Faktaboks

Bonus info

  • Lavt forbrug: Claydon-kunder oplever en billig afgrødeetablering. Maskinen er nem at trække hen over jorden, da tandsåmaskinen er konstrueret til at forstyrre jorden mindst muligt med smalle grubbetænder. 
  • Gødningsplacering: Claydon Hybrid T6 har gødningsplacering. Tanken er på denne model på 5.500 liter delt 60/40. 
  • Flere bredder: Claydon Hybrid tilbydes i arbejdsbredder på tre, fire, seks og otte meter.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.