Den har været over 13.000 ha uden vrøvl
På Hasagergaard nær Hammel har man gode erfaringer med en selvkørende Horsch Leeb PT 280, selv om første tanke var, at det var at skyde lidt over målet.

Det er faktisk vores første selvkørende sprøjte, og da vi købte den for to år siden, tænkte jeg, at det måske var at skyde over målet. Vi havde klaret os med trailersprøjter indtil da. Men det har været en god investering. For der er tre ord, der betyder meget for mig. Og det er kapacitet, driftssikkerhed og service«.

Ordene kommer fra Lars Rasmussen, indehaver af Hasagergaard nær Hammel i Midtjylland, en stor landejendom, hvor man driver 1.250 hektar, hvoraf størstedelen er forpagtet. Og dertil kører man lidt maskinstation, ligesom man har ægproduktion med 44.000 høns.

Bedriftens selvkørende sprøjte, nærmere bestemt en Horsch-Leeb PT 280 har indtil videre været over cirka 13.000 hektar med plantebeskyttelsesmidler og er nu gået ind i sin tredje sæson.

»«Den har sprøjtet alt muligt - korn, raps, juletræer og græsfrø - og vi er rigtig glade for den. Den gør et godt stykke arbejde. Inden vi købte den, havde vi overvejet en anden, men det blev den her, bl.a. på grund af bom og bomstyring«, siger Lars Rasmussen og uddyber, at Horsch-bommen på 36 meter kun har 25 cm mellem dyserne, så man kan gå ned i meget lav højde, så man undgår afdrift.

»Og så har den en dejlig stor tank på 8.000 liter og en rentvandstank på 500 liter. Og så er det jo heller ikke nogen skade til, at importøren Stroco-Agro ligger lige i nærheden«, siger Lars Rasmussen, der i det hele taget har et blødt punkt med de røde Horsch-produkter.

»Vi har også harver og såmaskiner fra Horsch. Al vores jordbehandling foregår med Horsch. En ny såmaskine med énkornsteknologi bliver nok det næste«, siger Lars Rasmussen.

Også Ulrich Jakobsen, der er fast mand bag styregrejerne på den selvkørende Horsch Leeb, er begejstret.

»Jeg kan ikke rigtig komme i tanke om noget, som jeg kunne ønske anderledes. Det betyder jo meget for os, at bommen kan gå under vandret og følge markens konturer. Det betyder flere sprøjtetimer. Bommen arbejder typisk i 30-35 centimeters højde over afgrøden, så der er ikke meget afdrift«, forklarer Ulrich Jakobsen under en kort prøvetur, hvor man næppe hører den 280 hestekræfters Mercedes-motor, der sjældent kommer over 1.400 omdrejninger.

Faktaboks

Horsch Leeb PT 280

  • Tankindhold 8.000 liter.
  • MultiSelect dyseskift med 25 cm dyseafstand.
  • Bombredde 36 meter.
  • BoomControl Pro bomstyring.
  • Bom kan gå over og under vandret.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.