- Det betyder noget for kunderne, at vi stiller med nyt grej
For indehaver af Hvornum Maskinstation, Poul Højbjerg, er det vigtigt med nyere maskiner, der ikke svigter.

Der er stille på Hvornum Maskinstation i Himmerland, da journalisten kommer på besøg. Rækker af John Deere traktorer, alle sammen temmelig nye og mange af dem efterspændt Samson gyllevogne står klar til at rykke ud, men regnen har forsinket det hele. Og inde på kontoret er Poul Højbjerg klar til sæsonen, for han ved, at både materiel og medarbejdere er klar.

»For at begynde med medarbejderne, har vi gode folk, og mange af dem har været her i rigtig mange år. De fleste er lokale, og nogle har været her siden 1980erne og 1990erne. Og når det gælder vores materiel, har vi for mange år siden indset, at det er en fordel at have nyere traktorer og nyere maskiner og redskaber frem for at skulle bruge alt for meget tid på vedligeholdelse«, siger indehaver af Hvornum Maskinstation, Poul Højbjerg.

Opkøb af andre

Han driver maskinstationen sammen med sin kone, Bente, der fra starten har taget sig af alt kontorarbejdet.

Siden parret overtog sidste halvdel af maskinstationen efter Poul Højbjergs forældre i begyndelsen af 1990erne, har man udvidet betragteligt.

»Ja, i årene 1996 til 2017 har vi opkøbt størstedelen af aktiviteterne fra seks andre maskinstationer i området. Det betyder også, at distriktet er temmelig stort«, siger Poul Højbjerg om distriktet, der er domineret af kvægbønder.

Gylle og grovfoder

»Blandt arbejdsopgaverne er det gyllekørsel og grovfoder, der fylder mest«, siger Poul Højbjerg.

Et stort distrikt og stort kundegrundlag kræver godt med maskiner og hyppig udskiftning.

»Vi har for nylig købt seks nye John Deere traktorer, og de fire af dem er leveret. Vi har også købt et par gyllevogne. I 2018 skiftede vi over 20 enheder til levering i 2019«, siger Poul Højbjerg, der tilføjer, at det for ham ikke handler om prestige i at have mange maskiner, men at det betyder noget for kunderne, at man stiller med nyere grej.

Store kunder

»Mange af kunderne har store ejendomme, og de er afhængige af at have en samarbejdspartner, som har noget grej, der duer, og som ikke holder stille. Det er jo kostbart foder, det drejer sig om«, forklarer indehaveren.

Også entreprenør

I højsæsonen har Hvornum Maskinstation også lidt samarbejde med andre maskinstationer. Og ud over det rene maskinstationsarbejde for landbruget har man også lidt aktiviteter inden for entreprenørområdet, bl.a. kloakarbejde.

»Ja, vi har en kloakmester, og vi kan også grave ud til gylletanke og støbe en sokkel, men det er ikke noget, som vi prøver at gøre mere ud af«, siger Poul Højbjerg.

Til gengæld gør man meget ud af arbejdet med grovfoder og har bl.a. tre Claas Jaguar finsnittere, og også presserne er fra Claas. Også maskinstationens mejetærskere er fra Claas.

Faktaboks

Hvornum Maskinstation:

  • Beliggende i Hvornum nær Hobro i Himmerland.
  • Drives af Bente og Poul Højbjerg.
  • Hvornum Maskinstation blev grundlagt i 1951 af Birgit og Jørgen Højbjerg.
  • Primært en traditionel landbrugsmaskinstation, men udfører også entreprenør- og kloakarbejde.
  • Kundekredsen er domineret af kvægavlere.
  • Sammenlagt 16 ansatte og dertil medhjælpere i højsæsonen.
  • Omfattende maskinpark med bl.a. ca. 20 John Deere traktorer.

Bedste investering:

  • »Det er helt klart hende inde på kontoret«, siger Poul Højbjerg med et glimt i øjet og henviser dermed til sin hustru, Bente Højbjerg, som klarer alt kontorarbejdet.

Værste investering:

  • Det kom til at koste Poul Højbjerg og Hvornum Maskinstation mange penge, at man blev involveret i patentsagen omkring Pomi indpakkeren.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.