Droner giver ny måde at styre marken på

Danskudviklet drone sovervåger markerne i døgndrift, finder selv ukrudtet og bekæmper det målrettet.

Jeg ser to store fordele ved Hecto-dronen. For det første kan den kontinuerligt og autonomt overvåge mine afgrøder døgnet rundt. Dernæst kan den identificere et behandlingsbehov og så flyve ud og bekæmpe præcis det ukrudt, den har identificeret.

Sådan lød meldingen fra Michael Bundgaard, ejer af bedriften Klitgaard Agro med over 2.000 hektar i omdrift i Nordjylland. Ved automatiseret overvågning og spotbekæmpelse kan der både spares tid, hænder, op til 70 procent kemi og opnås fuld rettidseffekt og sundere afgrøder.

Ordene faldt på robotmessen R22 i Odense, hvor Hecto Drone lancerede sin sprøjtedrone torsdag formiddag. Dronen har været testet hos Klitgaard Agro med et kortmodul og skal i denne sæson testes med kemi om bord til plan- og spotsprøjtning

Tanker på 30 sekunder

- Vi startede med at kigge på, hvad vi synes, en drone skal kunne, nemlig være både ’øjet’ og ’hånden’ i marken og flyve 100 procent autonomt. Først derefter kiggede vi på selve platformen, forklarede Andreas Sigsgaard.

Han er administrerende direktør i Hecto Drone og præsenterede sprøjtedronen på R22. Firmaets tilgang har ført til flere unikke løsninger:

For det første flyver dronen på benzin eller metanol. Med kamera kan den flyve uafbrudt i ti timer. Med 20 liter sprøjtevæske og tre meter spøjtebom er flyvetiden kun en time.

For det andet finder Hecto-dronen selv hjem til en dockingstation efter den time, hvor den tanker nyt brændstof og kemi på 30 sekunder.

Målet er på sigt, at dronen bliver udstyret med et ukrudtsgenkendelsessystem, som gør, at den fleksibelt kan ’afpatruljere’ markerne og bortsprøjte det ukrudt, der opdages. En ekstern leverandør af kamera og software kan på nuværende tidspunkt genkende de ti mest udbredte ukrudtsarter i markafgrøder.

I denne sæson skal der udføres omfattende test af selve sprøjtearbejdet med henblik på at få sprøjtedronen godkendt på lige fod med marksprøjter. Det sker i samarbejde med bl.a. Danfoil og Aalborg Universitet.

Hecto Drones koncept med en komplet monitorerings- og bekæmpelsesløsning kræver en drone for ca. hver 100 hektar.

Faktaboks

Forretningsmodellen

  • Dronen lejes i fem år for 180.000 kroner, står på bedriften og flyver på Hecto Drones tilladelser og ansvar.
  • Landmanden behøver ikke selv at have det relevante dronecertifikat i den højeste kategori(over 25 kg med last).

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.