Efter 13 år: Knækstyret teleskoplæsser er tilbage

Manitou er tilbage med knækstyrede teleskoplæssere, hvor godt udsyn og ekstra funktioner skal tiltrække købere.

Manitou har gjort det før. Helt tilbage i 1997 kom MLA 627 T som den første knækstyrede teleskoplæsser. Senere kom så afløseren MLA 628, inden eventyret sluttede i 2008.

Nu er den franske læsserspecialist på banen igen med knækstyrede teleskoplæssere, og vi tager temperaturen på MLA-T 533-145 V+, den største model i flokken med 143 heste og Manitous hydrostatiske M-Varioshift transmission.

Velkendt joystick

Hvis du er kendt med Manitous læssemaskiner, skal du ikke sidde mange sekunder i kabinen, før du føler dig hjemme.

JSM-joysticket er nemlig også at finde i den knækstyrede MLA-T’er, og her får man altså et lækkert ergonomisk korrekt joystick, der også inkluderer vendegears-kontakt foruden scroll-hjul til både bom og tredje udtag.

Præcis som hos konkurrenterne er en af fordelene ved Manitou MLA-T 533-145 V+, at man som chauffør har et fantastisk udsyn rundt om maskinen og ud til skovlen.

Til gengæld går man på kompromis med løftekraft og højde, der ofte er mindre end på en traditionel teleskoplæsser i samme størrelse.

Skal du op i syv-otte meters højde og stakke halm, er den knækstyrede variant ikke noget for dig, men på en bedrift med fuldfoderblander og mere almindelige læsseopgaver klarer maskinen sig fint med sin løftehøjde på 5,2 meter ved fuldt udskud.

Automatik hjælper dig

I den henseende har maskinen også et par gode detaljer, der kan være en stor hjælp i det daglige.

Du kan nemlig vælge mellem, om maskinen automatisk skal køre bommen ud og ind, når du hæver og sænker den.

På den måde bliver du ved med at have rækkevidden, selv om du løfter, og behøver ikke tænke på at trække bommen ind igen, når du sænker.

Jeg synes personligt, at funktionen er afstemt rigtig flot med hastighed og højde på den røde maskine.

En anden detalje er muligheden for at vælge en forud-defineret højde på bommen og vinkel på skovlen.

Den er helt klart tiltænkt til at vende tilbage til et defineret punkt, efter du har læsset en skovlfuld materiale af i en vogn eller lignende, men du kan i princippet helt selv styre højde og vinkel. Meget fleksibelt.

Hvis man skal arbejde med pallegafler, kan man i øvrigt slå kip-funktionen fra, så man kun kan hæve og sænke bommen. Så slipper du for at bøvle med vinklen på pallegaflerne.

Dødmandsknap irriterer

Til gengæld er den såkaldte dødmandsknap på JSM-joysticket lidt irriterende.

Holder du stille i nogle få sekunder, skal du trykke knappen ind, for at kunne bruge hydraulikken igen, men heldigvis skulle den efter sigende ryge ud til fordel for en bedre løsning.

Også indstilling af rattet kunne jeg godt ønske mig lidt bedre - samt en eller anden form for begrænsning, så førerdøren ikke kan åbne helt om på siden af kabinen.

Faktaboks

’Alternativet’ er tilbage i Danmark

  • I 2019 introducerede Manitou sine knækstyrede teleskoplæssere, og i efteråret 2020 tog den danske importør Scantruck de første enheder hjem. 
  • De knækstyrede maskiner slår på ingen måde de traditionelle teleskoplæssere i salgsvolumen, erkender Scantruck, men ikke desto mindre har man nu valgmuligheden, hvis man sværger til de røde maskiner fra Manitou. 
  • Vi har prøvekørt en af de nye maskiner for at se, hvordan de klarer sig i forhold til de traditionelle af slagsen, og for at tage et kig på, hvad MLA-T-serien kan byde på af komfort og kapacitet for chaufføren. 

5 detaljer på maskinen:

  1. Udsyn: Byder på bedre udsyn i forhold til en traditionel teleskoplæsser.
  2. Rækkevidde: Løfter ikke så højt som traditionel teleskoplæsser.
  3. Automatik: Funktioner til eks. auto ud- og indtræk af bom afhængig af højden samt automatisk returnering til forudbestemt position og vinkel.
  4. Kontrol: MLA-T-serien benytter JSM-joysticket som i mange andre maskiner fra Manitou.
  5. Hastighed: Trinløs regulering op til 40 km/t. via drejeknap.

Tekniske data: Manitou MLA-T 533-145 V+

  • Motor: Deutz 4 cyl. stage V med SCR.
  • Ydelse: 143 hk - 550 Nm. v. 1.600 o/min
  • Transmission: Hydrostatisk 40 km/t
  • Max. løftekraft: 3.300 kg.
  • Max. løftehøjde: 5,2 meter (3.300 kg)
  • Max. brydekraft m. skovl: 6.730 daN
  • Egenvægt u. redskab: 8.430 kg
  • Statisk tipvægt (lige): 4.978 kg
  • Venderadius: 4,2 meter 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.