En marksprøjte er ikke bedreend det yderste led - dysen

Planteavlskonsulent fra Østdansk Landboforening giver her gode råd om marksprøjter og ikke mindst dyser, et emne, som fylder rigtig meget hos kunderne.

En marksprøjte er ikke bare en marksprøjte, men et forfinet stykke teknologi, hvor alt begynder og slutter med dysen - men hvor også tryk, vaskeprogram, sektionskontrol, GPS og andet er vigtige parametre.

Planteavlskonsulent hos Østdansk Landboforening i Rønnede, Søren Holmgren, deler her sine tanker om trailersprøjter op til den kommende sæson.

Når trykket ændres

»Jeg snakker rigtig meget dyser med kunderne, og her vælger vi dobbeltviftede kompakte luftinjektionsdyser såsom Lechler IDKT eller Hardi Minidrift Duo - det er samme dyse. De opfylder nemlig krav til afdriftsreduktion helt nede fra en gul 02 dyse«, siger Søren Holmgren, der tilføjer, at når man kører med kompakte luftinjektionsdyser, skal man være opmærksom på, at dråbestørrelsen ændres meget, når man ændrer tryk.

 

Vigtig bomstyring

»Det vil sige, at den samme dyse giver grov forstøvning ved lavt tryk, men ved fire-fem BAR er de stort set lige så vindfølsomme som en tilsvarende lowdrift dyse ved to-tre BAR«, forklarer Søren Holmgren

»25 centimeter mellem dyserne og en god bomstyring giver meget lidt vinddrift og fin dækning, men kræver naturligvis at bomstyringen også kan håndtere cirka 35 centimeter bomhøjde. Det er mit indtryk, at bl.a. Amazone og Horsch-Leeb kan det«, vurderer Søren Holmgren.

Sektionskontrol

Planteavlskonsulenten nævner endelig, at automatisk sektionskontrol vel efterhånden er standard og også bør være det, ligesom et godt, hurtigt og logisk vaskeprogram er vigtigt.

»Sørg for at vælge tankstørrelse og dyser som giver mulighed for væskemængder på 200 eller derover«, tilføjer Søren Holmgren.

LED og GPS

Plantebeskyttelse og marksprøjter er i det hele taget i konstant udvikling. Eksempelvis går mange op i at få monteret LED-lys bag bommen eller på bagsiden af bommen, så man kan se alle dyserne og deres vifter.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.