Før du køber: Hvad passer ind i dit maskinhus?

Der findes masser af grunde til at købe noget nyt. Men hvad skal man tænke på, før man kaster sig ud i handlen? Det giver agrokonsulent Gerth Petersen Holm fra DM&E her sine ti bedste råd til.

1. Hvad har du brug for?

Som køber af nyt grej skal man være sikker på det behov, der skal dækkes.

I stedet for at kigge på de maskine, man ønsker, skal man vende opgaver og krav. Hvilken tidsramme har jeg til rådighed til en opgave, og hvilken maskine har den rette kapacitet? Hvad er mit reelle behov for elektronik, og hvad er muligheden for at tilvælge dette bagefter?

2. Nyt eller brugt?

Om man skal vælge at købe nyt eller brugt kan være svært at vurdere, og det bliver ofte en balancering mellem afskrivninger og vedligehold.

Der kan også forekomme udgifter på nyt grej, for der vil ofte være en udgift forbundet med at få det nyeste til at virke og få udluset børnesygdommene. Jo mere kompliceret og nyt, jo større risiko er der for, at der er behov for løbende opdateringer for at rette fejl.

3. Passer maskinen til flokken?

Det hjælper ikke at have en større såmaskine end naboen, hvis ploven ikke kan følge med, eller at traktoren kun kan trække den til 80 pct. udnyttelse.

4. Er min nye maskine lovlig?

Det kan være stor forskel på, hvad traktorer og maskiner er tilladt til.

Du skal bl.a. være opmærksom på, hvad den er typegodkendt til af belastning, og om der er for meget belastning på akslerne.

5. Er den lovlig i marken?

I marken skal du også være opmærksom på, at hvis traktoren bruges til andet end det, der står i instruktionsbogen, er forhandleren og forsikringen ikke forpligtet til at dække evt. reklamationer.

6. Vælger jeg rigtig nummerplade?

Der findes tre måder, man kan eje en traktor på:

Den indregistrerede traktor: Må bruges til al slags kørsel, og er den eneste traktor, der må bruges til at køre fremmed gods.

Den godkendte traktor: Kun til eget gods og brug på egen jord eller forpagtet areal.

Uden nummerplade: Kun til brug med et arbejdsredskab som harve, plov og gyllevogn (kun hvis slangebom eller nedfælder er på).

7. Kan teknikken snakke sammen?

Overvej, om min nye maskine kan ’snakke’ sammen med mine andre maskiner og traktorer? Kan f.eks. GPS-informationerne bruges til andre maskiner, eller bliver det to separate systemer?

8. Vær grundig med købekontrakten

Man kan ikke få for meget med i en kontrakt. Det er ikke kun en god idé for køberen, men også godt for maskinhandleren. Det bliver synligt og konkret, hvad begge parter forventer af handlen.

Eksempler på, hvad der er godt at få med:

Maskinens brug, hvad skal maskinen arbejde sammen med, fysisk og/eller datamæssigt, særlige funktioner eller kapaciteter, stand af maskine givet i bytte, leveringstidspunkt og tidspunkt for aflevering af gammel maskine.

9. Spørg flere om finansiering

Finansiering er som alt andet noget, der kan laves tilbud på, og disse tilbud kan sammenlignes.

10. Få det på skrift – også efter handlen

En ting er det, der er kommet med i selve købekontrakten.

Vi ser dog for ofte, at man glemmer at få tingene på skrift, når man aftaler noget efterfølgende. Det kan være at få rettet fejl og mangler, eller at man ønsker at få noget ændret på maskinen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.