Vi kiggede også på to andre mærker, da vi skulle have ny sprøjte. Men vi endte med at vælge Amazone igen, fordi vi har været godt tilfredse med den forrige. Den var meget stabil, og der var meget sjældent problemer med den«.
Sådan lyder det fra driftsleder Henrik Simonsen på Førslev Gods i Sydvestsjælland.
Han står for et landbrug på omkring 900 hektar i omdrift inkl. pasningsaftaler, og derfor er driftssikkerhed en vigtig faktor for det, han betegner som ’godsets vigtigste og mest brugte maskine’. Den klarer ikke kun alle planteværnsopgaverne, men udbringer også stort set al N-gødningen som flydende gødning.
Men også en række af finesserne og udstyrsmulighederne på den nye 01-serie prægede valget af en ny Amazone UX 6201 Super som godsets nye sprøjte til denne sæson.
»Jeg tror ikke, at det var muligt at hænge mere udstyr på sprøjten. Vi valgte dog slangerullen bagpå fra til at vaske sprøjten i marken, da vi har korte afstande og en glimrende vaskeplads«, siger Henrik Simonsen med et smil.
25 cm dyseafstand
Sprøjten med et effektivt tankindhold på 6.400 liter kan bl.a. arbejde med 72 delbredder på den 36 meter brede bom. Desuden kan den tilte bommen under vandret. Den funktion kommer til sin ret på enkelte af arealerne.
En anden vigtig funktion er muligheden for at køre med 25 cm dyseafstand.
»Så kører vi 30 cm over afgrøden, og der skal sprøjten være god til at holde højden, og det er den med tre højdesensorer på hver side«, forklarer han.
Pumpen er drevet af en oliemotor, så PTO’en ikke skal bruges. Det giver mulighed for trinløs justering af omdrejningstallet på pumpen. Desuden har det rene vand en særskilt pumpe, hvilket giver en mere effektiv vask. Blandt vaskeprogrammerne er muligheden for at køre en bomskylning, som ofte bruges ved arbejdsdagens ophør for at tømme bommen for kemi.
Al betjening sker via en touchskærm i traktorkabinen på visuel og intuitiv vis, hvor relevante skærmbilleder trækkes ind og tilpasses på hovedskærmen med dansk som arbejdssprog.
Den nye AmaPad 2-styring giver også mulighed for at lave særlige styringsprofiler til f.eks. flydende gødning, ligesom dysevalget også styres fra traktorkabinen med AmaSelect.
»Vi kører med to sprøjtedyser og to gødningsdyser og skifter hele tiden rundt, så det er en stor fordel«, siger han.
Desuden har sprøjten LED-lys i hele bommen, som har trykcirkulation.
Sidst, men ikke mindst har sprøjten sin egen Egnos-GPS som suplement til traktorens RTK-GPS.
Faktaboks
Spot on med dronebaseret spotsprøjtning
- Med den nye Amazone prøver Førslev Gods nu spotsprøjtning ud fra tildelingskort, der er lavet ved at overflyve relevante marker med en foto-drone.
- Kortet mailes fra droneeksperten til Henrik Simonsen, som så læser det ind i AmaPad 2-styringen.
- "Der kan opnås ret betydelige kemibesparelser, når f.eks. brugen af MCPA reduceres med 90-95 procent, når kun pletterne sprøjtes. Men det er også ret dyrt at få lavet tildelingskortene, så foreløbig er det kun relevant i specialafgrøder", forklarer han.
Kommentarer