Instruktør: Gå ikke i panik over spildet

Mange kender ikke det reelle spild efter mejetærskeren, mener Torsten Birk Nielsen, der gør meget ud af emnet på brugerkurser.

Høsten nærmer sig med hastige skridt. Det mærker Torsten Birk Nielsen også.

Han er landmand og samtidig instruktør hos New Holland på de brugerkurser, koncernen afholder for kunder, der har købt en ny mejetærsker til høsten.

På kurserne veksler han mellem teori og praksis, men tager også vigtige, generelle høst-emner op, eksempelvis spildet efter mejetærskeren.

»For at udnytte kapaciteten på maskinen, skal man kende det reelle spild. Mange bliver ofte overrasket over, hvor lille spildet rent faktisk er«, påpeger Torsten Birk Nielsen.

Han forklarer, at nogle piloter har tendens til at gå i panik over 15 kerner efter maskinen.

»Men man skal huske, at maskinerne vokser. Det samme gør skærebordet, og derfor skal man vænne sit hoved til, at der gerne må ligge flere kerner i skåret, uden spildet er ret stort«.

Beregn spild via app

For at få det retvisende billede af spildet anbefaler Torsten Birk Nielsen at bruge en af flere gode apps til formålet.

»I dag findes der nogle rigtige gode apps til at beregne spildet. Man taster skærebordsbredde og udbytte ind, og dernæst angiver man, hvor mange kerner man har fundet på eksempelvis et A4 papir. Så får man både spildet i pct. og i kg pr. ha. Det er noget, man kan forholde sig til«, mener han.

 

Øg kapaciteten

Når brugeren kender det faktiske spild, er det lettere at udnytte kapaciteten fuldt ud på mejetærskeren. For at få fuld udnyttelse skal man også huske at justere undervejs i arbejdsdagen, fastslår Torsten Birk Nielsen:

»Hvis man vælger en fabriksindstilling til afgrøden, vil man typisk udnytte 80-85 pct. af maskinens kapacitet«.

»Det skyldes, at fabriksindstillingerne er lavet til at kunne bruges stort set overalt. Hvis man vil have fuld kapacitet, skal man selv finjustere og indstille løbende under dagen«, lyder rådet.

13 kurser i alt

Forleden var forhandleren Anker Bjerre centrum for brugerkurset, og når Torsten Birk Nielsen er færdig, har han holdt 13 af slagsen.

»Alle kan køre frem og tilbage. Men maskinerne er blevet langt mere kompliceret, og du kan stille alt fra sædet i kabinen. De funktioner lærer vi brugerne på kurserne«.

Faktaboks

New Holland Brugerkurser

  • New Holland har i mange år afholdt brugerkurser for mejetærskerpiloter.
  • Alle, som køber en ny mejetærsker, får tilbudt at deltage i et brugerkursus, der varer en dag, og som veksler mellem teori og praksis ude på maskinerne.
  • Målet er at klæde piloterne på til at bruge alle maskinens avancerede funktioner samt få råd og vejledning.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.