Kom trygt sortsblandinger i såmaskinen
Hvis du vil prøve lykken med sortsblandinger, er der få krav til opblanding og nærmest ingen til såmaskinen, lyder det fra både konsulenter og producenter.

Der er kommet mere fokus på brugen af sortsblandinger, hvor man for eksempel blander fire forskellige sorter af hvede eller vårbyg.

Fordelen er lavere sygdomstryk med gulrust og septoria, og som du kunne læse i Landbrugsavisen i sidste uge, giver sortsblandinger et merudbytte på 2,1 hkg i hvede og 0,5 hkg i vårbyg. Det viser de i alt 323 forsøg i vinterhvede og 245 i vårbyg fra 12 års landsforsøg.

Ingen grund til panik

Grovvarevirksomhederne har certificerede blandinger, men der er intet til hinder for selv at lave blandinger, der passer bedst til ens jordtype, klima og så videre, og du skal ikke være bange for selve opblandingen, mener Marian Thorsted, specialkonsulent hos Seges.

»Mange tror, at man skal være meget omhyggelig med at blande, så man får en så homogen masse som mulig, men udbyttemæssigt har det ganske lille betydning, så der er ingen grund til at være bekymret over, om man får blandet sorterne godt nok,« fortæller Marian Damsgaard Thorsted.

Hun forklarer, at selvom sorterne bliver sået nærmest én ad gangen på en mark, så har sorterne fortsat gode muligheder for at hjælpe hinanden.

»Derfor er det tilstrækkeligt at fylde såmaskinen i lag. Der er ingen grund til at tømme alt ud på gulvet og blande det hele sammen,« vurderer hun.

Giver ingen forskel

Rent teknisk volder forskellige sorter heller ingen problemer på såmaskinerne.

»Jeg ser det ikke som noget problem overhovedet,« siger Mikael Nielsen fra Köckerling i Danmark.

Omtrent samme svar giver Anders Rasmussen, Lemken:

»Det bør ikke gøre nogen forskel. Hvis man beder sin såmaskine om at så 270 kg pr. hektar, så skal den nok ramme det - uanset sorter«.

»Lemken benytter volumenbaseret dosering, så hvis der er meget stor forskel i størrelsen på sorterne, kan det teoretisk give en lille forskel i doseringen, men vi er i decimaler«.

Mikael Nielsen er af samme opfattelse.

»Man skal huske, at intet doseringssystem er 100 pct. præcist. Så man skal - sortsblanding eller ej - altid regne med et vist udsving,« siger han.

Faktaboks

Sortsforsøgene:

  • 12 års landsforsøg med sortsblandinger i hvede og vårbyg viser merudbytte på 2,1 og 0,5 hkg pr. ha i forhold til fire af de mest solgte sorter hvert år.
  • 323 forsøg i hvede, 245 i byg.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.