Kommende super-presser skal DK rundt

BigBaler 1290 HD presser en fjerdedel mere i ballerne og løber meget hurtigere end normalt. Fem styk skal køre i Danmark i høsten.

Da New Holland sidste efterår præsenterede sin BigBaler 1290 HD, var der grund til at spærre øjene op.

Presseren er nemlig helt nyudviklet og byder på en række nye løsninger såsom nyt bindeapparat, ny gearkasse og hydraulisk affjedret tandem-aksel.

BigBaler 1290 HD er ikke frigivet til salg i høsten 2020, men New Holland i Danmark får alligevel fem eksemplarer af den nye super-presser hjem til sæsonen.

»Det er lykkedes os at få fem enheder hjem. De skal alle ud til forhandlerne, hvor de skal køre demo ude hos interesserede kunder«, fortæller Tonny H. Grønne, salgsansvarlig for høstmaskiner hos New Holland Danmark.

Løber stærkt via to gear

1290 High Density er naturligvis stærkere dimensioneret, for den er i stand til at presse 22 pct. mere i ballerne end New Hollands traditionelle BigBaler 1290.

Det kan bl.a. lade sig gøre, fordi presseren har et integreret to-trins gear, som under opstarten automatisk gearer svinghjulet op til en arbejdshastighed på 1.440 omdrejninger i minuttet.

Med mere tyngde og større diameter på svinghjulet kan HD-udgaven ifølge New Holland sende 230 pct. mere energi ud gennem stemplet.

New Holland har også ændret bindeapparaterne. Der bindes fortsat to knuder, men den sidste knude er nu en McCormick knude, der har en løkke - i modsætning til Deering-knuden. Derfor smider presseren ingen rester af snor i marken og kan i øvrigt fortsætte med lavere kvalitet garn trods den større densitet på ballen.

Ikke en presser for alle

Presseren er i imidlertid ikke for alle, erkender Tonni H. Grønne. Han oplever større og større fokus på ballernes indhold i forhold til brugsområde.

»Presseren er beregnet til halmleverandører eller andre, som fremstiller baller til industrielle formål«.

»At man har en maskinstation, er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at man skal have mest muligt klemt i ballerne. Der er blevet meget mere fokus på at lave den rigtige balle til forskellige formål - eksempel strøelse - og ikke bare at få ballerne presset så hårdt som muligt. Vi oplever også interesse fra biogasanlæg, der eksempelvis vil have halm på 30-35 pct. vandindhold, og man we også begyndt at presse majs-rester til biogas-anlæg«.

Faktaboks

BigBaler 1290 High Density

  • Presser baller i dimensionerne 120x90 cm
  • Benytter nyt bindesystem med to forskellige knuder, som ikke efterlader garnstykker på ballerne
  • Større diameter og vægt på svinghjul. Større omdrejningshastighed på svinghjul (1.440 o/min)
  • Benytte gearkasse, der automatisk gearer presser op i omdr.
  • Presser op til 22 pct. mere i ballerne ift. BigBaler 1290 Plus

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.