Kongskilde viser sig frem i Tyskland

Et godt såbed giver sukkerroer optimal fremspiring. Og på en ejendom i Tyskland spiller såbedsharven Kongskilde Germinator Pro en nøglerolle.

Kongskilde Germinator Pro er et godt eksempel på Kongskildes nyeste generation af såbedsharver. Siden 1980erne, hvor den første generation af Germinator serien blev introduceret, har den slået sig fast som et effektivt redskab, når det gælder såbedstilberedning til sukkerroer.

Germinator Pro er specielt udviklet til skabe et præcist såbed med en fast og jævn bund til at placere frøet på. Er dybden sat til en bestemt dybde, så holder det hele marken igennem. Og hos Kongskilde glæder man sig netop nu over de gode resultater, man har med såbedsharven på godset Gut Radau ved Goslar i Tyskland.

Germinator Pro såbedsharven er opdelt i sektioner med hver fem arbejdszoner. Først jævner det hydrauliske flexboard jorden. Den efterfølgende valse smuldrer jorden, inden fem rækker Vibro Super G tænder sørger for ensartet vertikal harvning. Den bageste planérplanke jævner såbedet, inden dobbeltpakkeren smuldrer og pakker jorden.

Den 6,2 m brede harve bliver på godset trukket af en 210 hestekræfters traktor, og traktorens GPS-teknologi minimerer overlap under harvningen. Arbejdshastigheden er 8-10 km/t.

Ifølge Kongskilde viser forsøg, at Germinator Pro skaber flere jordpartikler i den optimale størrelse på 4-8 mm, mindre pulveriseret jord under 2 mm, og samtidig knuses alle klumper, der er større end 60-70 mm.

Godt udbytte

I 2017 var målet på Gut Radau et udbytte på 14 ton/ha, og for første gang anvendte de en ny Kongskilde Germinator Pro såbedsharve til etablering af såbedet.

»Kunsten er at skabe et kompakt såbed med den rigtige krummestruktur«, siger driftsleder på godset, Hauke Zeiser.

Efter sæsonen kunne Hauke Zeiser konstatere et godt resultat. Han fortæller, at overordnet set var vejret ikke det bedste i 2017. På trods af det blev året rigtig godt med et udbytte næsten 17 ton sukker pr. ha. Det er et udbytte, som normalt kun opnås i de vejrmæssigt allerbedste år. Hauke Zeiser fremhæver yderligere harvens uafhængigt ophængte sektioner, der sikrer en ensartet harvedybde.

Faktaboks

Germinator Pro

  • Såbedsharve fra Kongskilde.
  • Opdelt i sektioner med hver fem arbejdszoner.
  • Udviklet til præcist såbed med en fast og jævn bund.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.