Mejetærsker-ekspertens 10 gode råd: Tidligt i gang, luk hullerne – og brug tissepausen strategisk…

Niels Petersen er mejetærskerspecialist hos Case IH. Men helt uafhængig af farve på læsernes maskineri giver han her sine gode råd til effektiv tærskning.

1. Inden høst: Pas på med at give knivene en ekstra sæson

»Det lyder banalt, men maskinen skal have sit vintereftersyn. Det, jeg typisk lægger mærke til, er, om knivene og fingrene er i orden. Der er dem, som tænker, at kniven lige tager en sæson mere. Det er de-optimering, hvis det ikke er i orden, og så kan man godt glemme at høste effektivt. Du skal også være sikker på, at snitterknivene er i orden. Få nogle nye eller vend dem om. Der er hele tiden folk, som negligerer det, og det kan altså koste mange penge, fordi det giver dårlig kapacitet, dårlig brændstoføkonomi, ringe snittekvalitet mv.«.

2. Er der utætheder i maskinen?

»Mange tror, at det er spild fra maskinen, men vi ser faktisk en hel del gange, at der er utætheder i maskinen, fordi man ikke har sat bundskodder og elevatorskodder ordentligt på plads. Du kan dog komme langt med fedtpistolen. Man skal også huske at tjekke gummitætningslisterne omkring sluget og ved soldkassen. Det er en klassiker, at de lige er blevet gnavet af nogle dyr – også efter at den er kommet hjem fra vintereftersyn«.

3. Få kalibreret soldkasse, fugt- og udbyttemålere

»Hvis den selvoprettende soldkasse ikke er kalibreret ordentligt risikerer du, at det vælter ud af maskinen. Folk tror måske, at maskinen ikke høster rigtigt, mens problemet er her. Optimering af maskinen kræver også korrekte oplysninger fra udbytte- og fugtmålere. Brug tid på at få dem indstillet korrekt, så man kender udbytte- og fugtniveau«.

4. Tjek spild i tissepausen

»Selv på de nye automatiserede mejetærskere kommer man ikke uden om den ældgamle disciplin, spildet skal tjekkes manuelt. Man må ud og løbe rundt og blive beskidt, men det er virkelig vigtigt. Du behøver ikke gøre det hele tiden – men gør det til en vane altid at gøre det i tissepausen«.

5. Har du rigtig dæktryk på venstre hjul?

»Man skal sørge for at have mere tryk på venstre hjul end det højre hjul. Folk ynder jo at køre med lavt tryk, men venstre dæk kan ikke holde til meget lavt tryk, fordi tømmerørene på venstre side er blevet tungere. Følg instruktionsbogen og sørg for mere luft«.

6. Nå mere uden stress

»De, der tager det med ro, kører flest hektar i stedet for dem, som racer af sted og så kommer til at smadre skærebordet eller lave andre ulykker. Har du en automatik som vores Harvest Command, så lad systemet arbejde for dig. Det giver øget effektivitet«.

7. Pas på automatik, når du åbner

»Første omgang er altid en træls omgang. Der skal du ikke have automatikken slået til. Her vil du selv bestemme hastigheden – og f.eks. se en sten. Sørg for at gøre det, du kan hjemmefra, og at have oprettet marker, gårde og afgrødeindstillinger, så det sparer tid, du ikke skal bruge i marken«.

8. Find balancen i korntanken

»Du skal jævnligt tjekke, hvad der er i tanken. Der må bare ikke være knækkede kerner. På den anden side kan du få utærskede aks. Dem vil vi hellere have end knækkede kerner, men det er jo en balance, og mange kører jo rundt med en frygt for, at maskinen ikke tærsker ordentligt«.

9. Hellere for tidligt end for sent

»Det her er virkelig en smagssag, men jeg mener, at man hellere skal komme for tidligt af sted end for sent. Hvis du får høstet for sent, så mister du stivelse og vægt på afgrøden«.

10. Og så skal den være ren

»Helt grundlæggende skal der være støvet af hver dag for at sikre sig mod evt. brand, men også for pilotens og maskinens generelle velbefindende. Sørg derfor for, at brandslukningsudstyr er helt i orden, og hold maskinen velsmurt. Gå altid en tur rundt om maskinen hver morgen og kast et blik i hjørner og kroge for at fornemme, om der er noget, der kræver lidt opmærksomhed«.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.