Nu bliver der handlet tærskere i 11. time
Salget af mejetærskere har længe været i dvale. Men netop som maskinerne skal i marken og gnave løs, er salget begyndt at rulle igen.

Markedet for mejetærskere overrasker i sidste øjeblik positivt for dem, som lever af at handle de store maskiner.

Midt på foråret var salget alarmerende stillestående.

Men klods op ad høsten - og for nogen med kornvognen ude på marken - er tilstanden lunet på markedet, lyder det fra flere store aktører.

Maskinhandleren Kragmann på Fyn er blandt landets største, når det gælder afsætning af høstmaskiner.

Her er der solgt 15 mejetærskere i de sidste 14 dage.

»Sidste år var markedet helt dødt i juni, juli og august. Men nu ser vi det mønster, vi også plejer at se. At der er et overraskende stort salg i de måneder. Vi er ikke helt deroppe som forrige år, men det er da positivt«, siger indehaver Jesper Kragmann.

Hos Claas-forhandleren Almas Agro melder direktør Stig Knudsen fra Brønderslev også om travlhed med klargøringen af mejetærskere i sidste øjeblik.

»Vi kommer til at levere et par brugte mejetærskere i denne uge. Generelt set har landmændene været sene med at købe mejetærsker. Nu står der en pæn avl, og der er kommet mere fornuftige svinepriser, og det medvirker til, at der er kunder, som siger, at nu slår vi alligevel til«, siger han.

 

»Frihed til at købe«

Hos de store jyske New Holland-forhandlere J. Hundahl og Farmas opleves der også, at der er gang i handlen.

»Jo, der bliver handlet i sidste øjeblik. Når der er handlet en maskine, kommer der noget i bytte, og så bliver det interessant for andre, og så ruller det. Men der står også lidt tilbage, som vi skal have fundet en anden ejer til«, siger underdirektør Ole Borup Rosengreen.

Hos J. Hundahl samfatter medindehaver Erik Hundahl maskinmarkedet som klart bedre end tidligere på året.

»Det hele tegner meget bedre. Kvægfolkene har fået noget godt græs ind. Man kan ikke høste kornet med øjnene, men det ser da skønnere ud i år. Når landmændene får fyldt deres lagre, giver det frihed til at købe nogle maskiner. Jeg ser vældig fortrøstningsfuldt på tingene«, siger han og oplyser, at der bliver solgt nogle mejetærskere her og der i løbet af sommeren.

Hvordan de kommende ugers salg ser ud, afhænger helt af vejret.

»Er der noget, som driller, eller der sker et havari, så kan det være grund til at handle. Og så gælder det om at være vaks, for så skal maskinen bare være der«.

Faktaboks

Salg af mejetærskere

  • I sidste sæson endte salget på nye 224 mejetærskere i Danmark. 
  • Salget forventes at være noget lavere til og med denne høst-sæson - men der er kommet mere gang i markedet igen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.