Nu venter en rigtig testsæson

Ny kvælstofsensor fra Samson får international toppris, efter at Agritechnica har sat navn på de 40 vigtigste opfindelser til årets Agritechnica.

Sent onsdag aften hoppede der noget af en kanin ned i Samson Agros marketings-indsats til årets Agritechnica-messe.

Her fik Samson nemlig besked på, at man modtager én af kun 39 sølvmedaljer ved årets Agritechnica.

Få timer senere, torsdag, galede det så ud over Euroap, at Samson måler sig med andre medalje-modtagere som Claas, John Deere, Amazone, New Holland med flere.

Systemet, som Samson hædres for, er en realtime-sensor, der kan måle indholdet af kvælstof, fosfor og kalium i gyllen, hvorefter man mere præcist kan fordele gyllen i marken.

Ifølge salgs- og marketingschef Torben Larsen skal systemet nu igennem »prototype runde 2« i den nye gyllesæson, og så håber og forventer man at være kommercielt klar om to år.

»Tidshorisonten er nok to år, inden vi ser det fuldt ud. Det er stadig et udviklingsprojekt, men vi er så langt, at vi godt tør præsentere måleteknologien nu. Det er som pendant til NIR-teknikken«, forklarer han.

I mener så, at det er mere præcist end NIR-teknikken?

»Vi mener, at vi rammer bredere, så vi kan måle i et bredere spektrum af gylletyper. Vi skal ikke arbejde med kalibrering, og formodningen er også, at det bliver langt mere nøjagtigt«.

Integreres i Samson PG II-vogne

Sensoren vil være tilgængelig via et mobilt system integreret i Samson PG II gyllevogne, som udtager repræsentative gylleprøver til analyse real time.

Samsons Torben Larsen sammenligner systemet med teknologien i en MR-scanner.

»Sensoren gør det samme i gyllen som, når vi lægger os ind under en MR-scanner. Den går ind og ser, hvad der er derinde. Den måling kan sensoren så køre real time. Det banebrydende er, at den ikke er afhængig af at skulle kalibreres med den gylletype, der er, og så nøjagtigheden«, siger han.

Han kalder det et skridt fremad for præcisionstildeling af husdyrgødning på markerne.

»Planen er, at den skal ind i en større enhed på gyllevognen, så vi kan tage en repræsentativ gylleprøve, når vi kører, og så kan vi nøjagtigt se, hvad vi har af N, P eller K, og så kan vi via markkort tildele gyllen efter behov«.

Faktaboks

Samsons NPK sensor

  • Real time sensor, der måler næringsstoffer i husdyrgødning. 
  • Systemet kaldes for Nuclear Magnetic Resonance (NMR). 
  • Udviklet bl.a. i samarbejde med Aarhus Universitet. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.