Ny bølge af GPS-tyverier kan ramme alle

Den bedste forebyggelse af tyveri er at sørge for, at tyven ikke kan få arbejdsro.

Hvis jeg var en mindre maskinstation eller et større landbrug, ville jeg ikke sove roligt om natten, for tyverierne rammer ikke kun de store steder«, siger Kasper Kjær Jensen, chefkonsulent hos Danske Maskinstationer og Entreprenører (DMOGE).

Hans medlemmer har i de seneste måneder fået stjålet omkring 100 GPS-anlæg i målrettede og professionelt gennemførte indbrud.

Når de store maskinstationer får sikret sig, går tyvene efter de mindre maskinstationer og de større landbrug, frygter både maskinstationer, politi og forsikringsselskaber.

DMOGE kender til indbrud, hvor udbyttet har været fire GPS-enheder, mens forsikringsselskabernes brancheorganisation Forsikring og Pension har oplevet, at udbyttet har været blot en enkelt GPS-enhed.

»Vi ser, at det kommer i bølger, og sådan en står vi i nu, hvor der er skabt en ny efterspørgsel efter forrige bølge«, siger Sønke Iwersen, vicepolitiinspektør ved UKA Vest ved Syd- og Sønderjyllands Politi. Herfra koordineres efterforskningen af tyverierne, som er sket i flere politikredse.

»Vi formoder, at der er tale om kriminelle østbander, som har specialiseret sig i GPS-tyveri på bestilling og især går efter tre mærker. De ved, hvad de har med at gøre, arbejder i små hold og rekognoscerer forud for indbruddene«, uddyber han.

Analyser din risiko

Tyvene har brug for brugbare enheder, der risikofrit kan sælges videre, samt arbejdsro til selve indbruddet, og det er her, man som landmand kan gøre en indsats for at forebygge indbrud, er hovedbudskabet fra vicepolitiinspektør Christian Østergaard, forebyggelsesenheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

»Al sikringsarbejde bør starte med en risikoanalyse: Hvad kan der ske? Hvordan forebygger vi det? Det forebyggende arbejde samles i en sikringspolitik«, forklarer han og understreger, at man kan få faglig rådgivning hos bl.a. politiet.

Ud over sikringspolitikkens konkrete tiltag, som du kan læse mere om her på opslaget, anbefaler begge politifolk, at man er opmærksom på usædvanlige hændelser i nærområdet, fordi alt tyder på, at der foregår en rekognoscering forud for indbruddene.

Politiet modtager meget gerne tip om biler eller personer på usædvanlige steder, usædvanlige tidspunkter eller med en usædvanlig opførsel.

Faktaboks

Inddrag de ansatte

  • Det er vigtigt også at inddrage sine medarbejdere i sikringsarbejdet, så de ved, hvad de skal være opmærksomme på og gøre for at sikre udstyr og bedrift, så man fastholder de gode rutiner, også i årets travle perioder.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.