Robotter skal tilføre mere værdi i driften - ikke afløse traktoren

Robotter er for specialiserede til at afløse traktoren, mener producenter, som bevæger sig i vidt forskellige retninger.

Én ting er sikkert: Producenterne af robotter til landbruget står klar på en lang række for at sende deres intelligente isenkram i marken.

Det er straks mere usikkert, hvor hurtigt integrationen af robotterne kommer til at ske. De mange producenter arbejder nemlig i forskellige retninger med hensyn til størrelse, drivkraft og form på deres robotter.

Reelle standarder eller såkaldte Code of Practise for landbrugsrobotter er der langt imellem. Og er de potentielle kunder klædt på til brugen af robotter?

»Vi er landmænd, som er vant til at udføre landmandsarbejde. Udfordringen med robotter er, at vi også skal være teknik-specialister, konsulenter, operatører og så videre. Det bliver et kæmpe spring«, fortæller Maurice de Guebriant, en af to landmænd, som var med i en paneldebat om robotter i landbruget på FIRA.

Og man forstår ham. For på FIRA-udstillingen er der udstillet vidt forskellige typer af robotter uden nogen videre fælles standard.

Men hos producenterne maner man til besindighed med standarder.

»Med robotterne og kunstig intelligens er vi stadig i en fase af udvikling. I en sådan fase vil standarder fryse denne udvikling. Derfor skal man passe på med at lave standarder for hurtigt«, mener Peter Pickel, vicedirektør hos John Deeres europæiske teknologicenter i Kaiserslautern.

 

Hver plante har sit eget liv

Det står dog helt klart, at robotterne har egenskaber, der kan hjælpe landbruget.

»Udfordringen ved fremtidens landbrug er at vise, hvordan robotterne tjener sig selv ind. Men eksempelvis er arbejdsløsheden for første gang under 2008-niveau. Er det muligt at få tilstrækkelig arbejdskraft i landbruget? Hvis robotterne kan lave tre timers arbejde for én mandetime, er der åbenlyst noget at hente«, fastslår Ole Green, administrerende direktør i Agrointelli, der også var med i paneldebatten.

»Der er så mange ting, robotter og kunstig intelligens kan lære os om landbrug. Og robotten kommer ikke til at afløse traktoren. Den bliver en ekstra værdi til landbruget og den traditionelle maskinpark«, tilføjer han.

Den filosofi deler Peter Pickel.

»En robot er kun en aktuator i et stort landbrug. Det samme er traktoren, så de to ting går hånd i hånd«.

»Men vi skal frem til at behandle hver plante individuelt ude i marken med hensyn til sprøjtning, gødning og rensning - og med et minimum, men optimum tilførsel/pasning af planten. Der er her, hvor robotterne for alvor kan hjælpe os«, uddyber han.

Faktaboks

5 detaljer om robotter og kunstig intelligens:

  1. Tillid til kunstig intelligens (AI): En undersøgelse viser, at 68 pct. stoler mere på mennesker end AI til at tage stilling til et banklån. 69 pct. vil hellere fortælle sandheden til mennesker end AI.
  2. Standarder: I øjeblikket er der ikke standarder for opbygning og brug af robotter i landbruget.
  3. Træning: Brugen af robotter kræver målrettet træning og læring til landmænd og brugere - både drifts- og sikkerhedsmæssigt.
  4. Energiforsyning: Visse producenter går efter robotter drevet af solceller og batterier. Andre fremstiller robotter drevet af fossile brændstoffer.
  5. Dyrevelfærd: Robotter bruges ikke kun i marken. En virksomhed fremstiller robotter til at forbedre dyrevelfærden i kyllingeproduktion.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.